Право и психология запълнени в ПУ

Мисия Пловдив

28-07-2013, 13:59

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Записването за второ класиране ще бъде от 29 юли до 1 август

Малко над 64 на сто от всички акредитирани места в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” за академичната 2013/2014 г. вече са заети. Това стана ясно след обявяването днес на второ класиране на висшето училище.  Записването на класираните на втория етап ще бъде от 29 юли до 1 август включитително, съобщи зам.-ректорът проф. д-р Георги Тотков. Той припомни, че през последните две години на този първи етап висшето училище е записвало близо половината от новите си студенти, което е било рекорд за страната.

След изнасяне на резултатите от първо класиране на университета, през изминалата седмица в ПУ „Паисий Хилендарски” се записаха 1933 души за редовно обучение в бакалавърски и директни магистърски програми и 600 за задочно. Това съответства на 62% заети места в редовна форма и 74% – в задочна, каза проф. Тотков.

Почти изцяло приключи записването в специалността „Право” – запълнени са 97,69% от местата в нея. Сред останалите специалности в направление „Социални, стопански и правни науки” на голям интерес се радва „Психология” – за нея са се записали 91,25% от необходимия брой първокурсници. В направленията „Икономика” и „Администрация и управление” попълването е достигнало съответно 84 и 73 на сто, а при политическите науки и социалните дейности - 57,14% и 57,78%.

В професионалното направление „Природни науки, математика и информатика” водят специалностите с информатика - при тях запълването на местата е близо 81 на сто. При биологическите науки са усвоени 54,42% от акредитираните места, а при физическите и химическите – 38,26% и 35%. Следвайки тенденцията от последните няколко години в страната, най-малък е броят на записаните за „Математика” – 17,14%.

При хуманитарните науки се запазва трайният интерес към филологиите в бакалавърски програми - 69% са новите студенти. По-малък остава процентът на записаните за директните магистърски прграми - след първо класиране са заети 25% от местата. За втора поредна година се наблюдава голям интерес още на първия етап към педагогическите специалности – записани са 68% от необходимата бройка.

На второ класиране в най-предпочитаните специалности и направления има нищожно снижаване на минималния бал, уточни зам.-ректорът проф. Тотков.

Записването след второ класиране е за оставащите свободни 1197 места за редовно обучение и 212 за задочно. От Университетския информационен център на ПУ „Паисий Хилендарски“ очакват и през тази година на второ класиране да се запълнят 80% от бройките, а на трето – над 95%. През последните няколко години Пловдивският университет е единственото държавно висше училище, което изпълва почти на 100% акредитираните си места.

Новият випуск на ПУ „Паисий Хилендарски” ще бъде попълнен окончателно през септември, когато предстоят редовните изпити по „Актьорско майсторство за драматичен театър” – в три кръга на 12, 13 и 14 септември.

Продължава записването за платено обучение за завършилите вече едно висше образование по държавна поръчка, за тези, които искат паралелно да следват две специалности или да се прехвърлят от частно висше училище в Пловдивския университет, както и за чужди граждани, които изучават в продължение на една година официалния език на страната ни в Департамента по български език на ПУ „Паисий Хилендарски”.

Общият брой кандидат-студенти, които са подали документи за участие в кандидатстудентската кампания на Пловдивския университет в редовната сесия през юли 2013 г., надхвърли 6 хил. души. В предварителната сесия през юни се включиха 2300 кандидат-висшисти, като 118 от тях с отличен резултат бяха записани по първо желание за новата академична година. За втора поредна година Пловдивският университет дава това предимство на получилите „Отличен” по време на ранната кандидатстудентска кампания през м. юни.