Как да се справим с жегата

Животът

28-07-2013, 15:35

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-горещите три дни от утре

Студеният душ е измамен, забравете силното кафе и бирата, ходете боси и още съвети

Времето днес и през следващите дни ще бъде най-горещото през това лято.

Събрали сме няколко съвета, които ще помогнат да се справим.

При всяка възможност ходете боси. Много точки по ходилата са пряко свързани с работата на различните органи и при стимулирането им се повишава общият тонус на организма.

Водата може да бъде заменена с плодове и зеленчуци с високо водно съдържание – краставици, домати, диня. Всички плодове и зеленчуци с бял или зелен цвят са „охлаждащи”.

Топлият зелен чай е незаменим в горещината, защото така се регулира топлообменът.

Овлажнявайте въздуха. Може да го правите със специални овлажнители или по старомодния начин с пулверизатор.

Проветрявайте нощем. Ако отваряте прозорец през деня в най-голямата жега просто ще пуснете още по-горещ въздух отвън. Затова оставяйте прозореца отворен през нощта или проветрявайте късно вечер или рано сутрин.

Студеният душ е измамно решение – съдовете се свиват, но после се разширяват още повече. Топлият, дори горещ душ е за препоръчване.

Лед в хладилника. Лятото е времето, когато трябва да се запасим с повече лед. Можем да го използваме както за охлаждащи питиета, така и за да си направим един лек масаж с кубче лед или пък останалия просто да изсипем в купа, използвайки го за ледена декорация.

Забравете за печката. Всички, на които им е омръзнало да обикалят около печката, ще адмирират този съвет. Други ще кажат – ами какво ще ядем? Ами сега е времето на таратора, салатите и плодовете. Ако съпругът ви много държи на скара, може би е време да ви заведе поне един ден от седмицата да хапнете навън.

В горещината не залагайте на:

- Бирата – тя предизвиква обезводняване.

- Силното кафе – претоварва кръвоносните съдове

- Високоалкохолни коктейли – те са голямо изпитание за сърцето. Ако изобщо ще пиете алкохол, нека да е бяло вино, разредено с вода.

В офиса:

- Ако температурата е над 26 градуса, на всеки половин час изпивайте чаша вода.

- Сложете на бюрото си широк съд с вода – изпаряването й охлажда въздуха.

- Ако е възможно, сложете мокра кърпа на раменете си.

- Често обливайте ръцете до лактите със студена вода.

- Опитайте се да планиране най-трудните си задачи за първата половина на деня, преди работното ви място да е заприличало на пещ и да усещате, че мозъкът ви се размеква.