Победител сред професионалисти

Стара Загора Лайф

28-07-2013, 23:56

Снимка:

Организатори

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Млад музикант впечатли журито с уникално изпълнение на фолклорни мотиви (СНИМКИ)

Ивайло Стефанов от Павел баня,възпитаник на Националното училище за фолклорни изкуства,"Филип Кутев",гр. Котел, спечели първото място на Националното надсвирване с гайди, което се проведе в местността "Паниците", край Калофер.
Младият музикант, който е и бивш танцьор на павелбанския ансамбъл "Детелини", впечатли журито с уникално изпълнение на фолклорни мотиви. Той бе безспорният победител в своята възрастова група.
През новата учебна година Ивайло ще бъде ученик в девети клас на НУФИ,"Филип Кутев", а през лятната ваканция е ангажиран с различни участия. Отскоро той е неразделна част от екипа на местния оркестър "Минерален извор", а публиката го познава като кларинетист и певец, освен като гайдар.
Националното надсвирване, на което участва талантливият музикант, е организирано от кметството в гр.Калофер, Народно читалище „Христо Ботев – 1869”, Общество за фолклор и  Българската секция към Международната организация за фолклор. Изпълнителите бяха оценявани от жури, ръководено от носителя на световен Оскар за фолклор и член на Международната академия за традиционно изкуство, акад. Крум Георгиев.
Гайдарите имаха на разположение 5-8 минути, като за това време всеки трябваше да изпълни една бърза и една бавна мелодия.