ЦСКА бие Берое под път, над път и под Аязмо

Спорт

29-07-2013, 09:25

Автор:

7 дни спорт

Всичко от Автора

23 години заралии нямат успех над червените

Берое фаворит срещу ЦСКА!? До онзи ден това беше невъзможно. Няма значение къде се срещаха двата състава. Просто червените са от онези отбори, които Берое не е бил нито веднъж, откакто дойде демокрацията. Невероятно, но факт. Днес обаче всичко може да се обърне наопаки. Защото наистина, откъдето и да го погледнеш, Берое си е фаворит. Играе футбол, има отбор, гони го финансово безгрижие и разполага с един от малкото стадиони в България, на които можеш да влезеш във всеки един от 4-те сектора да гледаш мач. В същото време ЦСКА само допреди няколко дни не знаеше въобще дали ще го има. Юношата на Берое Стойчо Младенов още събира футболисти, а кой е собственик на клуба, един господ знае. Берое вече показа от началото на календарната година, че има сили за нещо повече този сезон. И доколко това е възможно, ще се види днес срещу ЦСКА.

Поглеждайки обаче последните двубои между зелени и червени в Стара Загора, предимството на армейците е повече от осезателно. Нещо повече, домакините нямат успех на собствен терен над ЦСКА през 21-и век в "А" група. Балансът от началото на новото столетие в Стара Загора е две равенства и осем загуби. Головата разлика също е повече от красноречива - 2:16. Нещо повече, Берое дори не е успял да поведе на софийския си гост нито веднъж!

Трябва да се отбележи също така, че винаги, когато Берое се е водел в по-добра форма от противника си, както е днес, накрая именно червените триумфират. Примерите за това са не един и два. През сезон 2005/2006 зелените имат амбиции да стигнат до евротурнирите и за тази цел на треньорския пост е поставен легендарният Петко Петков. В същото време гостите от столицата се намират в невероятна криза. Загуба на седемточковата преднина пред Левски, смяна на Миодраг Йешич с Пламен Марков. Всички предпоставки за победа на зелените. С три бързи гола на Еуген Трика и Емил Гъргоров обаче надеждите на всички на стадиона са попарени, а столичани печелят с 4:1. Именно тази победа връща така силно разклатеното самочувствие на червените и те впоследствие стигат до спечелването на купата. Феновете в Стара Загора сипят куп псувни към футболисти, треньора Петко Петков и ръководство. Искат и незабавни оставки.

На следващата година ЦСКА вече е загубил всякакви шансове за титлата след загубата от Левски навръх Великден и единствената надежда за трофей остава купата. След 120-минутна драма обаче зелените стигат до гол и отстраняват армейците на 1/4-финалите. Няколко дни по-късно е мачът за първенство. Всички под Аязмото очакват тимът да се възползва от психическото предимство, което има, но шут на Йордан Юруков през второто полувреме носи победата на гостите.

Балансът на Стойчо Младенов като старши треньор в Стара Загора също е положителен. Като наставник на Литекс и ЦСКА той се е изправял общо три пъти за първенство срещу Берое. Има две победи под Аязмото и едно равенство при голова разлика 3:1. За първи път Екзекутора на Ливърпул гостува на зелените през сезон 2004/2005, когато води Литекс. Срещата завършва 1:1. Следващите му две гостувания са с ЦСКА през пролетта на 2007 и 2008 година. И двата пъти срещите завършват с минимални победи. Като домакин Младенов има две победи над зелените пак с резултат 1:0. Така че освен всичко друго специалистът от село Плоски днес ще има възможност да продължи или наруши тенденцията да побеждава отбора, от който тръгна за големия футбол с по 1:0.

Наставникът на Берое Петър Хубчев пък не пази никак добри спомени от срещите си с ЦСКА като треньор. Той е имал възможност да се изправи срещу армейците общо три пъти с два различни отбора (Славия и Берое), като във всички случаи губи. Като треньор той за пръв път се изправя срещу червения клуб през есента на 2005 година. Тогава е начело на Славия. Воденият от Миодраг Йешич тим печели с 2:1 насред Овча купел. Следващите два пъти, когато бившият защитник на Левски се изправя срещу ЦСКА, са през сезон 2012/2013 начело на Берое. В първия случай червените печелят като домакин с 2:0 с два гола на Платини, а в края на май тази година зелените загубиха с 0:1 у дома след гол на Пламен Крачунов три минути преди края на мача, който пък класира армейците за евротурнирите.

Както се вижда от статистиката, ЦСКА бие Берое над път, под път и под Аязмо. Сега обаче заралии имат шанс да обърнат историята. Направят ли го, “А” група ще се сдобие с още един фаворит за титлата.

 

 

 

Мачовете в "А" група през новия век в Стара Загора

Сезон 2000/01  Берое – ЦСКА 0:0

Сезон 2001/02  Берое – ЦСКА 0:3

Сезон 2004/05  Берое – ЦСКА 1:3

Сезон 2005/06  Берое – ЦСКА 1:4

Сезон 2006/07  Берое – ЦСКА 0:1

Сезон 2007/08  Берое – ЦСКА 0:1

Сезон 2009/10 Берое – ЦСКА 0:0

Сезон 2010/11  Берое – ЦСКА 0:2

Сезон 2011/12  Берое – ЦСКА 0:1

Сезон 2012/13  Берое – ЦСКА 0:1

Общо: 10 мача, 2 равенства, 8 победи за ЦСКА, голова разлика: 16-2

 

 

 

Димитър Пенев е последният загубил

 

Досега за първенството на "А" група двата отбора са играли 91 мача, в които старозагорци имат само девет победи, като всичките са постигнати в Стара Загора. Любопитна подробност е, че в последните 31 мача ЦСКА няма загуба от Берое. Старозагорци са постигнали само четири равенства, от които два пъти 0:0 и по веднъж 1:1 и 2:2. Последната победа на Берое е на 18 август 1990 г. с 1:0, като автор на попадението е Тодор Станев в 38-ата минута. Наставник на старозагорци е бившият национален селекционер Борис Ангелов, а армейците са водени от треньор №1 в историята на българския футбол Димитър Пенев.