Ремонтират 2 училища и 3 детски градини по Фонд "Козлодуй"

Мисия

29-07-2013, 11:04

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

Стартира проект „ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ В ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ В СТАРА ЗАГОРА”

В Стара загора днес дават началото на проекта „Енергийна ефективност в обществени сгради в Стара Загора”. Грантово споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие по мярка 2 „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в обществени сгради“ на Международен Фонд „Козлодуй“ бе подписано на 26 юли. Бяха одобрени 2 училища и 2 детски градини в Стара Загора. Общата стойност на проекта е 1360 000 евро. Общината получава финансиране от ЕБВР в размер на 50% от разходите за енергийна ефективност в одобрените сгради и 100% от разходите за консултантски услуги.
Проектът предвижда пакет от дейности, които допринасят за подобряване на енергийната ефективност, в съответствие с Директива 2002/92/ЕС и по същество представлява истинска екоиновация на съществуващата образователна инфраструктура. Проектът ще допринесе за подобряване на екологичната обстановка в унисон с европейската политика за ограничаване на вредните емисии.
Ще бъдат ремонтирани V-то ОУ „Митьо Станев“, СОУ „Максим Горки“, ЦДГ № 7  „Светулка“ и ЦДГ № 20 „Мир“. Строително-монтажните работи ще включват дейности като топлоизолиране на стени, топлоизолиране на покрив, подмяна на дограма и топлоизолиране на под в V-то ОУ „Митьо Станев“.
Очакваните резултати за четирите учебни заведения са намалено потребление на енергия и подобрен естетически облик.
Въздействието на проекта е допълващо към предприетите на национално ниво политики, инвестиционни инициативи и мероприятия за подобряване на енергийната ефективност на сградите, и е пряко продължение на политиката на Община Стара Загора за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в общинските училища и детски градини. Ръководител  на проекта е Янчо Калоянов - зам.-кмет Строителство, архитектура и градоустройство.
Изпълнител на строително-монтажните дейности е Консорциум „Енемона – Ивком Комерс” гр. София.
Всички строително-монтажни дейности по проекта трябва да приключат през м. септември 2013 г.