Обявиха Мегалита за защитена територия

Мисия

29-07-2013, 11:46

Снимка:

Община Казанлък

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

Бузовградската природна забележителност се вписва и в Държавния регистър на защитените територии при МОСВ

Със Заповед на министъра на околната среда и водите е обявена защитена територия – Природна забележителност „Мегалита“ в землището на с. Бузовград, община Казанлък. Заповедта е на основание на Закона за защитените територии, с цел опазване на естественото скално образование от типа „скален прозорец”.
Забележителността, известна още като „Вратата на богинята“ или „Вратата на Слънцето“, е едно от култовите места в Казанлъшкия край, където от дълги години се събират хора от близо и далеч, за да почетат лятното слънцестоене и есенното равноденствие. Скалният комплекс се свързва с древните траки и се възприема и като тракийско светилище. Той придобива особена популярност, след наблюденията върху него от проф. Александър Фол. Тук е разпръснат и неговият прах, което прави мястото още по-интересно и сякаш  наситено с тайнството  на древната тракийска цивилизация.
Съгласно Заповедта на МОСВ, в границите на  природната забележителност се забранява: промяна в предназначението и начина на трайно ползване на земята; търсене, проучване и добив на подземни богатства; извеждане на сечи, с изключение на санитарни; чупене, драскане и повреждане на друг начин на скалното образувание; палене на огън; движение на моторни превозни средства; бивакуване и лагеруване.
Екоинспекцията в Стара Загора следва да предприеме необходимите действия по отразяване на защитената територия в Картата на възстановената собственост на землището на с. Бузовград, община Казанлък.
Природната забележителност „Мегалита“ се вписва и в Държавния регистър на защитените територии при МОСВ.