Това не са обикновени протести, обади се Дянков от Щатите

На българите им писна да се чувстват като европейци втора ръка, пише той в The Wallstreet Journal

Покрай продължаващите повече от месец протести срещу правителството на Пламен Орешарски бившият финансов министър Симеон Дянков, натирен от кабинета "Борисов", си намери ново поприще. Коментатор на протестите и то не къде да е, а в авторитетното американско издание The Wallstreet Journal. В статия озаглавена "Българските безкрайни протести", Дянков пише: На българите им писна да се чувстват като европейци втора ръка, те искат България да стане нормална страна. Той отбелязва, че тези демонстрации са най-дълготрайните от зората на демокрацията в България през 1990 г.

В последните дни България присъства в международния обмен не по радостни причини. От 45 дни десетки хиляди хора протестират всекидневно срещу правителството. Миналата седмица демонстрантите обсадиха парламента, докато той все още заседаваше, блокирайки министри и депутати в една безсънна нощ. Полицията напразно опита да вдигне барикадите, ранявайки някои от протестиращите, с което само заздрави редиците им, обобщава ситуацията бившият министър на финансите. Дянков, известен със строгата си икономическа политика категорично отрича протестите в страната ни да са свързани с бюджетни икономии.

"Външен наблюдател би могъл да каже, че антиправителствените протести не са необичайни за Европа в последно време. Само погледнете Гърция, Португалия или Испания. Но протестите в България не са обикновени протести срещу мерките за строги икономии."

"Българската фискална къща е подредена. По данни на Евростат през 2012 г. страната е имала второто най-ниско съотношение между дълг и БВП в ЕС от 17% и четвъртият най-нисък бюджетен дефицит от 0,6%."

"В България затягането на коланите е минало, Минималната заплата беше увеличена с 30% в последните две години. Пенсиите се увеличиха с 10% през април", заявява Дянков и продължава с оптимистичното изброяване:

"От началото на прехода към демокрация продължителността на живота нарасна със седем години благодарение на удвояването на бюджета за здравеопазване и бързото намаляване на пушенето. А парите от Брюксел доведоха до строеж на нова инфраструктура, особено по време на управлението на предишното правителство, оглавявано от Бойко Борисов."

Според бившият финансов министър протестите ще спрат едва когато: " следите от комунистическата ера бъдат елиминирани от публичния живот".