860 младежи са стажували по програма "Ново начало"

Мисия Пловдив

29-07-2013, 12:15

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

14 хиляди души са обучени по програма "Развитие на човешките ресурси"

Над 90 договора има до момента в Пловдивска област по процедури за подбор на проекти за безвъзмездна финансова помощ.  32 от тях са по схемата „Безопасен труд“, 26 са по „Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност – Компонент ІІ“, а 23 – по  „Квалификационни услуги и обучения на заети лица“. По схемата „Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта“ има 6 договора и по два – по „Социални иновации в предприятията“ и „Квалификация и мотивация за конкурентно включване на пазара на труда“. Това съобщи Даниела Пирянкова, главен експерт в Дирекция „Регионална служба по заетоста“, по време на неформалната среща между местни, национални и регионални медии и бенефициенти, организирана и проведена от Областен информационен център – Пловдив. Информационното събитие премина под надслов „ДА информираме ЗАЕДНО“, при голям интерес и активност от страна на участниците.

860 младежи до 29 години, завършили средно или висше образование без стаж по специалността, пък са били включени в стажуване по програма "Ново начало", а общата бройка на лицата в Пловдивска област, които са били обучени чрез Регионалната служба по заетостта по схеми от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 година, надхвърля 14 000.

Пирянкова отбеляза още, че по схемата „Развитие“ например, броят на лицата в Пловдив – област, които са се включили в различни обучения са 2 422, а тези, които са взети на работа по проекти са над 2 200, при изпълнение на над 50 проекта на различни работодатели.

Какво се случва след приключването на успешни проекти по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и тяхната устойчивост и полза след това, бяха основни теми на неформалната среща в ОИЦ – Пловдив. Освен общо представяне на програмата, бенефициенти на проекти споделиха пред журналистите опит от реализацията на свои проекти с европейско финансиране, а медиите имаха възможност да дискутират с тях проблемите, свързани с работата им по тях. Така медиите се запознаха на практика с ефекта от успешното усвояване на средства от проекти по оперативната програма, представени от самите бенефициенти.

Това бе третата поредна неформална среща с медиите, която Областен информационен център – Пловдив прави в рамките на месец юли.

Бяха представени успешни проекти на община Пловдив, Българска стопанска камара, Центъра за кариерно ориентиране,  Дирекция „Регионалната служба по заетоста“, както и на частни фирми. Поканените бенефициенти изразиха задоволство от работата си по проекти, финансирани от програмата.

„Такива неформални срещи с медиите, фокусирани върху отделните оперативни програми, както и за следващия програмен период ще продължат, защото виждаме, че са особено полезни, както за журналистите, така и за бенифициентите“, каза Велизар Петров, управител на Областен информационен център – Пловдив.