Уличните котки превземат Пловдив

Мисия Пловдив

29-07-2013, 12:29

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стартира кампания за кастрацията на домашни кучета

Над 10 000 писани скитат по улиците на града

Има чувствителен ръст на бездомните котки в Пловдив. Ако през 2009 година те са били малко под 8000, днес те са вече 10 267. Това заяви главният еколог на общината – доц. Стефан Шилев. Данните, които той представи са от преброяване на Фондация ”Четири лапи”, проведено през месец май т.г.

Експертът посочи, че има няколко причини за бума на бездомните котки. Първата е, че те се размножават по-бързо и дават многобройно потомство. Често стопаните не могат да намерят кой да се грижи за малките котета и ги оставят на произвола на съдбата. Наред с това въпреки призивите да не го вършат, много хора продължават да хранят уличните животни. Отражение дава и падането на броя на уличните кучета, изтъкна още Шилев.

Той съобщи, че според същия доклад на ”Четири лапи” в Пловдив има 324 бездомни кучета. За сравнение през 2009 година те са били двойно повече – 686. Това намаление до голяма степен се дължи на проведените от общината кампанни за безплатно чипиране, подпомагане на кастрирането и намиране на дом на безпризорните кучета.

За да се справят с проблема общинските институции ще се фокусират върху кампания за кастрация на бездомните котки. Сега такава манипулация се прави на 400 до 500 писани годишно. Ще бъде проведена и информационна кампания, която да информира стопаните за възможностите да кастрират своите любимци и да ги насърчи да не изоставят питомците си и тяхното поколение. Според Шилев в прютите може да се справят с проблема, но в момента се очаква нова наредба, по която ще работят.