96 години от смъртта на генерал-лейтенант Иван Колев

Мисия Добрич

29-07-2013, 12:30

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Гражданите на Добрич днес почитат паметта на генерал-лейтенант Иван Колев - предводител на Първа конна дивизия, дала решаващ принос за освобождението на Добруджа през 1916 година.

 Кметът на града Детелина Николова заедно със зам. –кмета инж. Пламен Ганчев   поднесоха венец на паметната плоча на генерала тази сутрин. Цветя бяха поднесени и от отдел „Култура”, РИМ , граждани.

Иван Колев е роден на 25 август 1863 г. в бесарабското село Бановка, създадено от български преселници от с. Чоба, Пловдивска област. Образованието си завършва в родното си село и в град Болград. През 1884 г. заминава за София, където работи в Софийския окръжен съд. Година по-късно участва като доброволец в Сръбско-българска война (1885 г.). През 1887 г. завършва Военното училище в София, произведен е в първия офицерски чин – подпоручик, и е зачислен в Трети конен полк. На 18 май 1890 г. е повишен в чин поручик и в началото на 1892 г., след успешно положени изпити, постъпва за двегодишно обучение във Военната академия в Торино, Италия. Военната си кариера продължава и след нейното завършване. През май 1902 г. Иван Колев е назначен за помощник-командир на Лейбгвардейския ескадрон. Две години по-късно е повишен в чин подполковник и назначен за началник-щаб на Кавалерийската инспекция. През периода 1908–1912 г. той командва Лейбгвардейския конен полк. Първата балканска война го заварва като началник-щаб на Ямболския укрепен пункт. През ноември 1912 г. го назначават за началник-щаб на ІІІ-а армия, а през май 1913 г. – за началник-щаб на V-а армия. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор. По време на Първата световна война Иван Колев е инспектор на конницата и командир на І-ва конна дивизия.

Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа. Безспорна е и заслугата му за успешното приключване на Добричката епопея от 5–7 септември 1916 г. На 28 юли 1917 г. големият български пълководец е произведен в чин генерал-лейтенант. Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, той заболява и на 29 юли 1917 г. умира във Виена, Австрия. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София. Днес неговото име носят селища, улици, площади и училища. Продължава и работата по идеята за издигане паметник на прославения генерал в Добрич. На него големият български поет Иван Вазов посвещава своето стихотворение „Добруджанската конница", Любомир Бобевски – баладата "Конникът генерал" и одата "Генерал Колеву!", а вдъхновен от подвизите на конницата на ген.-лейтенант Колев, известният български белетрист Йордан Йовков пише разказите "Белият ескадрон" (1916), "Триумф" (1916), "Мустафа ачи" (1917) и "През езерото Туркойа" (1917).