Стожер плаши с гражданско неподчинение заради депото

Мисия Добрич

29-07-2013, 13:49

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Жителите на Стожер са готови да излязат на гражданско неподчинение, за да не започне изграждането на депо за твърди битови отпадъци в землището на селото, съобщи ИА Добруджа.

Тази сутрин те се събраха за пореден път на мирен протест пред читалището, като присъстващите се запознаха с проведените в столицата разговори със зам.-министър на околната среда и водите, в който е участвал председателя на сдружението „Бъдеще за Стожер" Димитър Платиканов. Той бе категоричен пред съселяните си, че в рамките на срещата е обещано от страна на министерството да се проведе втора оценка за въздействието върху околната среда. Платиканов прикани присъстващите около 20 души да отидат заедно на мястото, за да отправят предупреждение към фирмите, които ще работят на обекта - доброволно да напуснат мястото, за да не се стига до по-екстремни ситуации. На протеста присъстваха и депутатът на Атака от Добрички избирателен район Калина Балабанова и колегата й от Варна - Николай Александров, които обещаха подкрепата си за исканията на жителите на селото в пленарна зала.
Те за пореден път декларираха подкрепата си и заявиха, че отново ще поставят темата на дневен ред през изпълнителната власт. Протестиращите се отправиха към площадката, където трябва да бъде изградено депото, за да предупредят фирмите, ангажирани с изграждането, че ако не напуснат доброволно, ще се стигне до гражданско неподчинение, което може да ескалира.