Пловдивският въздух стигна до Брюксел

Мисия Пловдив

29-07-2013, 13:59

Снимка:

интернет

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Уникалните условия в града носят 200 дни задух годишно

Средно около 200 дни годишно въздухът в Пловдив е пренаситен с вредни частици. Замърсяването се дължи на уникалните климатични, географски и стопански особености на града. Това е записано в доклад представен на 6 юни в Брюксел, съощи топекологът на общината Стефан Шилев.

Експертът изтъкна, че документът е бил изготвен по специален проект за качеството на въздуха, в който са участвали общо 12 европейски мегаполиси като Берлин, Париж, Мадрид, Милано, Виена, Прага, Дъблин и др. Техни представители посочили проблемите с качеството на въздуха и нормативните актове и стъпките, които са предприели за решаване на проблема. Според заключението им атмосферните условия и низината, където е разположен Пловдив, спомагат за задържането на праховите частици над града.

Тук рядко имаме ветрове и валежи, които да прочистят въздуха. В същото време се разчита много на печки с твърдо гориво, които в студените месеци влошават качеството на въздуха. Общината влага усилия в тази посока, като подмени горивните инсталации на множество общински сгради, но това е само част от проблема, изтъкна Шилев. През май т.г. например за 7 дни запрашеността на въздуха в Пловдив беше превишена заради довят от Сахара пясък. Не можем да предотвартим подобни явления, подчерта екологът.

Шилев изтъкна, че след като Еврокомисията се запознае с изготвения доклад ще се вземат необходимите мерки. По думите му те ще бъдат заложени в следващия програмен период от 2014 година и ще дадат началото на сериозни проекти за подобрение качеството на въздуха.