Киркова дава TV7 на съд?

Мисия Пловдив

29-07-2013, 16:41

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Разследване на TV7 и News7 установи, че тя е назначена за шеф на Регионалния инспекторат по образование без конкурс

Скандал между шефката на Регионалния инспекторат на образованието в Пловдив и TV7 и News7. В свое разследване журналистите установяват, че Иванка Киркова е назначена без конкурс. Екс-министър акад. Стефан Воденичаров е подписал заповед, според която Киркова се преназначава от длъжността “началник-отдел” в РИО на “началник на РИО”. По принцип Законът за държавния служител /ЗДСл/ дава възможност за израстване и преназначаване на по-висока длъжност, след провеждане на конкурентен подбор в рамките на самата администрация.

В случая обаче съществува норма от Закона за народната просвета, която гласи, че началниците на РИО се назначават само чрез конкурс. И тъй като последната норма на ЗНП се явява специална, то няма как да се приложи текста от ЗДСл., който е общ.

За това TV7 сезираха новия министър на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, Върховна административна прокуратура и Министерския съвет.

Не се страхувам от проверки, коментира за Plovdivutre.bg Иванка Киркова. Тя заяви, че обмисля да търси правата си по съдебен ред. По думите й при идването на екип на телевизията в кабинета й тя и документи били снимани без да се иска нейното съгласие, което нарушава конституционните й права и Закона за достъп до обществена информация.

Киркова заяви, че през 2010 година след конкурс печели еспертна длъжност в Инспектората. Две години по-късно става началник отдел.

Два дни преди падането на Кабинета на Борисов наистина е подписана заповед, с която е назначена за началник на Инспектората. Тогава бяха поканени всички н-к отдели да участват в подбора, коментира Киркова. Тя била преназначена от една длъжност в друга, каквато възможност давал ЗДСл. Разбира се, че ако имаше конкурс, щях да се явя и да се представя достойно, каза тя. В Министерството има екип от юристи, надали те ще допуснат да се направи незаконно назначение, заяви образователната шефка.

Казусът е минал проверката на Инспекцията по труда през март т.г. Констатацията била, че няма нарушение при назначаването й. Киркова била проверявана и от експерти на служебното правителство, сега върви такава и от новата власт, "а виждате, че още съм на работа", коментира тя. Не приемам твърдението "гербаджийска подкрепа", на атестацията получих оценка 2 от максимална 1, каза началничката.

Шефката на Инспектора недоумява защо в скандала е замесен и съпругът й, който е шеф на криминалния отдел към ОД на МРВ-Пловдив. Според нея в това няма конфликт на интереси.