Прокурор: Георги Енев може да мълчи и в съда

Тръгва процесът срещу кражбата на милион и половина от инкасо автомобил

Охранителят Георги Енев, който открадна близо милион и половина от инкасо автомобил, може да не проговори и по време на съдебния процес. Това каза за Радио "Фокус"- Пловдив наблюдаващият прокурор по делото Дилян Пинчев.

Никой не може да накара обвиняем, или подсъдим да говори, ако той не иска, каза Пинчев. Това е негово право, той може да отказва,  докато иска, той решава кога да говори, или дали изобщо да говори, добави Пинчев. Според него това дори не е утежняващо присъдата обстоятелство, тъй като правото на един човек не може да бъде тълкувано като такова.

Повече от година Георги Енев продължава да мълчи, никой не знае къде са откраднатите пари, нито мотивите за извършеното престъпление. С него не са могли да разговарят нито психолози, нито други служебни лица, тъй като той отказва, каза още прокурорът. Разговаря се, когато насреща ти човек има желание за диалог, каза още Пинчев. Той отказва да говори. За съдебния процес, който стартира в сряда, 31 юли, са призовани 19 свидетели.

Родителите на Георги са отказали да свидетелстват, но може да присъстват на процеса. На първото заседание ще се види дали работодателите на Енев и банките ще предявят претенции като страни по делото.

Свидетелски показания ще дават колеги на охранителя и хора, които са видели изоставените коли. Георги Енев ще бъде съден за длъжностно присвояване в особено големи размери. Случаят е класифициран като тежък, законът предвижда от 10 до 20 години затвор за това престъпление.

По думите на наблюдаващия прокурор чантата, открита с 25000 лева от майката на Енев пред вратата й, няма връзка със случая.