Лъвов мост и Царигардско в очакване на ремонт

Йорданка Фандъкова излоши проектите за строителство по някои от основните столични обекти и булеварди

Изграждането на кръстовище на две нива на столичния Лъвов мост може да започне още през август, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. До седмица се очаква разрешителното, а строежът ще бъде финансиран от заема от Европейската инвестиционна банка, който общината ще получи за рехабилитация на пътната мрежа в София, съобщи Фандъкова в интервю за kmeta.bg.

"Окончателното решение на борда на банката се очаква да бъде взето в началото на септември", обясни кмета. "В проекта са включени 21 обекти от основната транспортна инфраструктура. Това са ключовите булеварди в града. Програмата е разчетена за следващите три години. В нея е предвидено и съфинансиране от общината".

Предвижда се и поетапен ремонт и на Цариградско шосе. "Говорим за участъци, които от десетилетия не са ремонтирани и които се налага да кърпим всяка пролет – от бул."Яворов" до Околовръстния път. Но булевардът е разделен на етапи, така през следващите три години ще се работи по него, за да не се блокира движението в града", сподели Фандъкова. "В тази програма са включени наистина важни булеварди. Идеята е, да се спре кърпенето. На всички е ясно, че когато се направи цялостно преасфалтиране и реконструкция на булеварди, забравяме за кърпенето."

Тя обясни още, че някои от мерките, които общината предвижда за "Топлофикация – София", няма да могат да влязат в сила за този отоплителен сезон, тъй като приемането им се бави. Кметът призова енергийният министър Драгомир Стойнев и ДКЕВР за диалог между държавата като регулатор и общината като собственик на дружеството.

"Очаквам това да се случи, защото министър Стойнев инициира създаването на работна група по въпросите за финансовото състояние на "Топлофикация". Така че разчитам експертите да работят по предложенията, а не да си говорим през медиите по този въпрос", заяви Фандъкова по повод мнението на Стойнев, че дружеството трябва да започне да си плаща дълговете. Според столичния кмет голяма част от тях са натрупани, докато държавата е била собственик на топлофикационната компяния.

Междувременно Йорданка Фандъкова за пореден път потвърди, че няма да забранява протестите в столицата, тъй като за полицията това би означавало да ги разпръсква. Спешно се ремонтират изпочупените настилки след сблъсъците и барикадите пред парламента през нощта срещу 24 юли. По думите й щетите за общината възлизат на 30 000 лева.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен