Държим книгата по 3 часа седмично

Най-доброто от печата

30-07-2013, 06:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В Индия и Тайланд прекарват най-много време в четене

Българинът чете по-малко от 3 часа за седмица. Това сочат данни от изследване на най-четящите нации в света, проведено от  Руския център за изучаване на общественото мнение. Проучването показва средно по колко часа прекарва човек в четене за една седмица. Заради малкото време, което българите отделят на книгата, страната ни е в дъното на класацията.

 

Първенец в нея е Индия с цели 10,42 часа четене на човек за седмица. Второто място е за Тайланд с 9,24 часа.

 

В челната тройка влиза и Китай

 

Там хората четели по осем часа на седмица, сочат данни от изследването. Седмата позиция пък е отредена за Русия със 7,06 часа четене.

 

Прави впечатление, че

 

европейските страни изостават в класацията

 

Най-четящата сред тях е Франция, където хората отделяли по 6,54 часа над книгата за седмица. Германия се нарежда чак  на 22-а позиция с 5,42 часа на седмица. Противно на очакванията по-напред от Германия, САЩ и Обединеното кралство в класацията се нареждат страни като Саудитска Арабия, Венецуела, Индонезия и Турция.

 

Както международните, така и резултатите от националните проучвания показват, че българите не прекарват много време в четене. Според национално изследване сънародниците ни купуват средно по книга и половина на година. По-тревожен факт обаче е сривът на интереса на младите хора към книгата. Почти всеки пети млад човек изобщо не притежава книги у дома, показват данни от доклада за младежта на образователното министерство.  Според изследването едва 16 на сто от учениците четат. От работещите младежи пък този дял е още по-нисък - 13 на сто, а сред безработните едва 8% залягат на книгите. Най-четящи се оказват българските студенти, от които 29 на сто обичат да се развличат с книгата.