Канадецът Хасан ел Хадж Хасан е детонирал бомбата в Бургас

Трима от четиримата заподозрени са изяснени

Канадският вестник National Post публикува материал, според който канадецът Хасан ел Хадж Хасан, един от атентаторите в Бургас от 18 юли м.г., вероятно е детонирал бомбата.

Изданието, цитиращо разследващи у нас казва, че са изяснени трима от четиримата заподозрени за участие в атентата.

Хадж Хасан, заедно с австралийския гражданин Мелиад Мера са били организаторите на терористичния акт на летище "Сарафово", който отне живота на петима израелци и един българин.

На този етап Хасан е издирван като съучастник. Доказано е, че има връзки с ливанската групировка "Хизбулла", която преди седмица ЕС включи в черния си списък. Възможно е именно той да е детонирал бомбата по-рано от предвиденото.

Канадецът и атентаторът-самоубиец са роднини, но все още точната роднинска връзка не е установена. Предполага се, че Мелиад Фара бил човекът, сглобил бомбата, затова е възможно да не е бил в България по време на атентата. За него се знае също, че наел в Равда автомобил "Рено Клио" с фалшива американска шофьорска книжка с името Браян Джеймисън. Задачата на Хасан Хасан била да осигури квартири, безопасно влизане и оттегляне на групата от страната. Възможно е също той да е задействал взрива от разстояние. Третият - загиналият при атентата, трябвало да сложи адската машина в автобуса. Засега не е изяснена ролята на четвъртия терорист.