Програма на Европейската нощ на учените в града

Мисия Пловдив

30-07-2013, 12:17

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивският университет участва в проекта

На Европейската година на гражданите ще бъде посветена програмата на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” по време на Нощта на учените през м. септември. И тази година висшето училище ще се включи в провеждащата се по едно и също време в цяла Европа „Европейска нощ на учените 2013”. Това съобщи доц. д-р Петя Бъркалова, от екипа на проекта за висшето училище.

Събитието се организира за девета поредна година в България и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма „Хора”.

Европейската нощ на учените ще се проведе на 27 септември, петък, 2013 г. едновременно в София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Бургас и Варна.

Идеята на проекта е да  насочи вниманието на младите хора – студенти, ученици, граждани,  към науката и иновациите, към човешкото знание и  ерудиция като гаранция за просперитет.

В тон с Европейската година на гражданите акцентът е „да знаем правата си”, защото 500-милионна Европа не принадлежи нито на брюкселската бюрокрация, нито на безразличните. Да се научим да говорим открито и за бъдещето на Европейския съюз, да осъзнаем какво е неговото политическо и икономическо бъдеще и къде е мястото на науката и образованието в това бъдеще.

Преподаватели и студенти от Пловдивския университет, Медицински университет – Пловдив, УХТ и АМТИИ ще празнуват заедно. По утвърдена вече традиция, пловдивчани ще бъдат навигирани със специално изработена „Пътна карта”, в която ще са описани събитията, часът и мястото на провеждането им.

Пловдивският университет в партньорство с АМТИИ предвижда провеждане на Студентска конференция на тема „Семестрите в Европа и кредитите за равенството”. Тя ще се проведе в зала „КОМПАС“ на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски” на ул. „Цар Асен” №24. Студентите, участвали в програмата за академична мобилност „Еразъм”, подпомогнати от преподаватели и университетски координатори, ще представят впечатленията и идеите си от следването си в различни университетски градове в Европа: Гент, Берлин, Париж, Прага, Атина и др.

Двете висши училища планират и национален фотоконкурс на тема „В люлката на цивилизацията. Моят поглед към Европа”. Съревнованието ще бъде обявено и проведено във Фейсбук, а победителят ще бъде избран от гласувалите в социалната мрежа. Програмата включва по традиция и т. нар. „Научно кафене”. Тази година негов гост ще бъде акад. Валери Петров, номиниран за гражданин на Европа за 2013 г. Срещата – разговор с него е на тема: „Цената на европейските  ценности“.

В традиционния „Европейски кът” и тази година ще бъдат подредени информационни материали от проекти на университетски учени, свързани със съвременните технологии и приложението им в ежедневието, както и с участието на преподавателите от Пловдивския университет в научни разработки. Домакините ще представят и възможната свободна мобилност на учените от България чрез мрежата  EURAXESS Network Service, която включва повече от 200 центъра в 40 страни.

В рамките на съвместната програма на ПУ „Паисий Хилендарски” и АМТИИ е включена и дискусията „Правата ни като граждани на Европа”. В нея ще се обсъждат въпроси като кой и къде създава европейските закони, знаем ли правата си на граждани на Европейския съюз, какво е съдържанието на Европейската харта за изследователи, кодексите и произтичащите норми на  поведение.

Гвоздеят на програмата за поредна година е забавен – концертът на открито „Музикално пътешествие из Европа”. За гражданите на Пловдив е предвиден дансинг под звуците на унгарски чардаш, виенски валс, испанско фламенко, френски шансон, славянска полка и мазурка, гръцко сиртаки и музикална изненада в неравноделни ритми за финал.

 Паралелно с тези прояви Медицинският университет в партньорство с Университета по хранителни технологии организира тържествена церемония за връчване на награди за най-добър млад и утвърден учен. Ще бъде представено и изданието „Научни пътеписи – видяно и преживяно”. Ще се проведе и дебат с викторина между три отбора от преподаватели и студенти на тема „Европа, Америка или Азия – по-доброто място за наука и  обучение?” МУ-Пловдив и УХТ предвиждат и традиционен благотворителен базар и градинско парти, на които ще бъдат показани изложби с колекции. Ще се проведе и благотворителна разпродажба на кулинарни изделия и сувенири, изработени от учени и студенти.