Край на бюрокрацията в община "Родопи"

Животът

30-07-2013, 13:25

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Въведена е нова система, чрез която може да се проследи документ от компютъра вкъщи

В администрацията на "Родопи" сложиха край на досадното обикаляне на граждани от отдел на отдел и бюрократичните спънки, с които всеки се е сблъсквал. Общината е една от първите в България, които въведе нова софтуерна система „Архимед” и е първата в област Пловдив. Чрез нея на всеки документ се слага стикер, който позволява гражданинте да проверяват по всяко време докъде е стигнал техният документ, чрез сайта на общината, без да се разкарват физически до сградата на администрацията. Когато изтече крайният срок, в който трябва да бъде даден отговор на гражданина, започва да свети червена светлина.

„По този начин се улесни работата с гражданите. Значителна част от хората, които ползват тази услуга, са жители на Пловдив, които имат вили в района на община „Родопи”, съобщи кметът Пламен Спасов.

Програмата е създадена по поръчка на правителството, по директива на Европейския съюз за създаването на електронно правителство.

Когато в деловодството се обработи документацията и се качи при кмета на общината, писмата се резюлират към отделите на администрацията. Така служителите виждат какво ще работят, преди самите преписки да са дошли при тях. По този начин  приоритетно могат да подредят задачите и да си планират работата.

Има преписки, които са от една, а други от хиляди страници. Системата позволява върху документа да се работи едновременно и от два общински отдела. Във всеки един момент може да бъде направена и справка за дадения документ.