Бум на ухапани от пепелянки

Животът

30-07-2013, 17:54

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Университетска приемат пациенти с токсични отравяния и алергични реакции

Случаите на ухапвания от змии и ужилвания от насекоми са се увеличили значително през летния сезон. Това каза за Радио "Фокус"- Пловдив ръководителят на Клиниката доц. д-р Янко Илиев. В токсикологията в Пловдив продължават да постъпват пациенти с натравяния и сериозни алергични реакции.

45% от общия прием в Клиниката по токсикология в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив са пациенти с ухапвания от змии и ужилвания от насекоми. Това са пациенти с отравяния от биологични отрови. С промяната в климата има възможност за миграция на южни видове насекоми по нашите земи, нараства опасността от ухапвания и ужилвания.

Ухапванията от змии в региона са най-вече от пепелянки, а не от усойници, каза д-р Илиев. Съществуват и хипотези, че е възможно в природата да има и змии - кавказка усойница, които да са се кръстосали с друг вид. Те са силно отровни. Няколко представители на този вид са се пръснали в природата след разрушаването на ферма, посочи специалистът.

Пациентите получават или токсични отравяния, или алергични реакции. Проблемът започва да набира скорост, според доц. Илиев. Той е реален, а не хиперболизиран. На практика при ужилване отокът трябва да премине до 1 или 2 часа, но в последно време се забелязва, че отокът продължава седмица, или повече. Налага се прием на антибиотици заради опасността от вторична инфекция.

Насекомите не нападат хората безпричинно. Най–често те са провокирани и раздразнени или поведенчески от човека, или от неговата миризма. Има аромати, към които животинките са особено чувствителни.