Актуализацията на бюджета – приета и на второ четене

Политика

30-07-2013, 17:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Социалистите ще убеждават Плевнелиев да не налага вето по време на дебатите в Народното събрание

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на бюджета.

Общите приходи са в размер на 18 196 217 500 лв., а общите разходи - 19 492 248 100 лв. От тях 8 485 005 100 лв. са разходите, трансферите са 10 099 028 100 лв., вноската в общия бюджет на ЕС е 908 214 800 лв.

Депутатите приеха предложение на депутатите от "Коалиция за България" Корнелия Нинова и Георги Гьоков за увеличение на месечната помощ за отглеждане на деца с увреждания от 189 на 217 лв.
Актуализацията на бюджета ще влезе в сила от 1 август 2013 г.

Комисията отхвърли предложения от ГЕРБ социален пакет от 150 млн. лв. Министърът на финансите Петър Чобанов се аргументира, че правителството вече реализира социални мерки за най-уязвимите групи от населението. Кръгът на лицата, които ще получават енергийни помощи, е разширен с около 60 000 души, отбеляза той.

Лидерът на БСП Сергей Станишев  посочи на пресконференция предложенията на ГЕРБ като "цинични и нагли". Той припомни, че бившите управляващи са отхвърляли подобни предложения в бюджета година след година.

Заместник-председателят на КНСБ Николай Ненков  обаче заяви, че синдикатите са дълбоко разочаровани, че при ревизията на бюджета почти нищо не се говори за социална политика.

Предстои актуализацията на бюджета да бъде гласувана в Народното събрание тази седмица.

"Надявам се, че дискусиите, които водим, и аргументите, които представяме, ще помогнат на президента да вземе своето решение", каза финансовият министър по повод предположения, че държавният глава Росен Плевнелиев ще наложи вето върху актуализацията на бюджета, заяви финансовият министър Тодор Чобанов.
По време на заседанието на комисията по бюджет и финанси той обясни нуждата от прекрояването на държавните пари така:

"Философията на актуализация на бюджета за тази година е да разплатим задълженията към бизнеса, за да може да се влее свеж ресурс в икономиката, което да я подпомогне и задвижи".