"Светлина в мрака" дава достъп на незрящите до книгите

Стара Загора Лайф

30-07-2013, 20:20

Снимка:

Организатори

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

Благотворителна кауза дари достъп на незрящите до ресурсите на РБ"Захарий Княжески"(СНИМКИ)

Днес, 30 юли 2013г.(вторник) от 10.30 часа в сградата на Регионална библиотека "Захарий Княжески, "Лайънс клуб "Стара Загора-Августа” официално представи резултатите от каузата "Светлина в мрака"- достъп на незрящите до ресурсите на Регионална библиотека "Захарий Княжески". Лайънс клуб „Стара Загора-Августа” предостави за безвъзмездно ползване на Регионалната библиотека специализирана техника, закупена от благотворителна дейност.
Техниката, която ще помага на хората с намалено зрение да се докоснат до любимата си литература, се състои от преносим компютър Lenovo G58515.6"/E1-1200/2GB/500GB, с инсталирана операционна система Win Home Prem 7, 32-bit English,скенер PEARL и софтуер Open Book Техниката,може да копира книги и да ги преобразува в глас.

Стойността на конфигурацията е 4561 лева. Сумата е събрана на благотворителен бал, организиран от Лайънс клуб "Стара Загора–Августа”, специално за целта. Това е първата част от благотворителната кауза "Светлина в мрака".През втория етап се предвиждат закупуване на принтер, който да преобразува информацията от книжното богатство на старозагорската библиотека в брайлов вариант.