Рада Атанасова от Стара Загора-част от бг отбора на Олимпиадата по лингвистика в Манчестър

Заралии

30-07-2013, 20:40

Снимка:

Организатори

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

На летището в София от Съюза на математиците посрещнаха със слънчогледи едни от най-умните деца на България

От 22 до 27 юли, 2013г. в Манчестър, Великобритания се проведе XI международна олимпиада по лингвистика. В нея  участваха над 140 състезатели от 26 държави от 5 континента. До 29 юли продължи престоят на българите в Англия, заради двудневна екскурзия из Лондон.Активът за двата български отбора показва 1 златен,2 сребърни и 4 бронзови медала тази година.
Очаровани от красотите на английската столица и 7 медала се завърнаха момчетата и момичетата  от Националния ни отбор по Лингвистика. България бе представлявана от два отбора, състоящи се от осем ученици и двама  ръководители-първи отбор: Ива Гумнишка (164 ГПИЕ – София), Веско Милев (ОМГ – Пловдив), Рада Атанасова (ГПЧЕ – Стара Загора) и Боряна Хаджийска (1АЕГ – София), втори отбор: Юлия Маркова и Милена Великова (МГ – Варна), Иван Люцканов (1ЕГ – Варна) и Марин Иванов  (164 ГПИЕ – София). Ръководители бяха инж.Александър Велинов и Валентина Момчилова. Научната подготовка бе  ръководена от консултантът на националния отбор доц.д-р Иван Держански.
От Националния ни отбор по лингвистика Рада Атанасова е единственият представител на Стара Загора.Тя е възпитаничка на ГПЧЕ „Ромен Ролан” и тази година бе абитуриентка. Любопитен факт е,че е дете на филолози, но от малка се занимава с математика и я предпочита пред останалите учебни предмети,като се готви допълнително и сама търси развитие в това трудно направление.Подготовката  от години и успешните участия по състезания по лингвистика правят възможно класирането й за тази Олимпиада. Всъщност, за да бъдеш част от отборите за международната олимпиада, първо трябва да си се класирал за националната олимпиада, оттам първите 12 стават част от разширения отбор,после има 2 контролни състезания и първите 8 души с най-голям актив от точки от пролетния математически турнир и националната олимпиада,отиват на международната-пояснява Рада. А нейните точки и постижения я изстрелват директно в първия отбор за Олимпиадата в Манчестър. Бронзовият медал за отбора й я радва и амбицира. Младата ни математическа надежда  е доказателство за качеството на подготовка в лингвистичната старозагорска школа, в която Рада учи от години при г-жа Евгения Кайрякова. Макар и малка-с около 10-20 души, лингвистичната ни школа е една от силните в страната, доказателство за което е фактът, че всяка година имаме участници на националния кръг.
Изключително натоварената програма по подготовката обаче не й попречи да завърши средното си образование с пълна шестица и отново отлично да се представи на матурите. Вече се знае, че след края на лятото започва  да следва в Американския колеж в Благоевград. Избраната специалност, разбира се, е Математика, но дотогава предстои заслужена почивка за старозагорската отличничка.
За starazagora.utre.bg, веднага след завръщането си от Англия, Рада сподели, че задачите на Олимпиадата са били 5 на индивидуалното състезание и една доста дълга на отборното.Тя бе избрана и участва в първия отбор, който се завърна от международната лингвистична олимпиада с бронзов медал на отборното, а в индивидуалното класиране (и за двата ни отбора като цяло) Ива завоюва златен медал, Боряна и Юлия-сребърни, а Веско, Иван, Марин и Милена-бронзови медали.
Олимпиадата по лингвистика е една от дванадесетте научни международни олимпиади. Тя се провежда ежегодно от 2003 г, като първи домакин е България. Всяка година в нея мерят сили най-добрите млади лингвисти от цял свят, които се изправят пред едни от най-трудните задачи в областта на езиците и лингвистиката в света.