Кела лежи опериран в "Пирогов", не го пускат да се лекува вкъщи

Крими

31-07-2013, 10:00

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Хирургическата интервенция бе посочена от защитата му като основен мотив за изменение на мярката му за неотклонение

Десният крак на Пламен Дишков-Кела е бил опериран в "Пирогов" на 15 юли, възстановяването на известния бургаски арестант вървяло добре и той може да бъде изписан на 1 август.
За Дишков обаче изписването значи връщане в бургаския затвор или в най-добрия случай - пращане в друга болница, съобщава "24 часа".

Хирургическата интервенция бе посочена от защитата му като основен мотив за изменение на мярката му за неотклонение. Делото се състоя днес в Бургаския окръжен съд. Съдия Събчо Събев трябваше да обяви решението си в 14 ч., но отложи произнасянето с повече от час.

В крайна сметка магистратът прецени, че Кела трябва да остане зад решетките.
Двама адвокати представляваха Пламен Дишков в днешното заседание - Пенка Мутафчиева и Валентин Калчев. Освен промяната в здравословното състояние на клиента си, те посочиха още, че макар и обвинен за тежко престъпление, той е с чисто съдебно минало и има постоянен адрес. Тези аргументи  не се видяха достатъчно убедителни на съда.

Досъдебното производство срещу 36-годишният Пламен вече е приключило, има изготвен обвинителен акт, който е внесен в съда, стана ясно днес. Делото обаче не е насрочено.

Кела е обвинен като поръчител и извършител на убийството на Димитър Стаматов - Мастара. Той бе прострелян с флоберка на 21 ноември 2002 г. За директен извършител беше признат и осъден на 20 години Бойко Стоянов. Дишков бе осъден задочно, но на 16 май м.г. ВКС отмени присъдата и разследването срещу него започна отначало.
Повече от 10 са опитите на адвокатите му да променят мярката му за неотклонение.

Междувременно здравословното му състояние се влоши, което бе потвърдено и от тройна медицинска експертиза. Тя установи, че Кела има двойна коксартроза.
На 15 юли е бил опериран десният крак на Дишков, който бе натрошен при атентат срещу него през 2001 г. Вследствие от коксартрозата  в лявото бедро, контузеният крайник започнал да се натоварва повече, което довело до скъсяването и деформирането му.

Ако съдът не върне делото за доразследване, мегапроцесът срещу Пламен Дишков ще започне през есента.