Тройка стига за студент по икономика

Най-доброто от печата

31-07-2013, 06:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Записват със „среден” и международни отношения

С оценка около среден (3) от конкурсен изпит тазгодишните кандидат-студенти са приети да учат специалности като информатика и икономика в Софийския университет. Това показват резултатите от третото класиране на висшето училище, които бяха обявени вчера. Балът за икономика на английски език за момичета се е сринал до 20,04 при максимален 36, а по информатика до 15,35. Тройкаджии са успели да се запишат и в специалност „Стопанско управление”.

 

Малко над 3 на кандидатстудентския изпит е стигало и за прием в една от най-елитните специалности - „Международни отношения“. Подобно е положението и при филологиите. Там дори кандидат-студентите са били приемани с тройки от матурите

 

Така например балът за френска и испанска филология се е сринал до съответно 10,35 и 10,88 при максимален 24. Това означава, че бъдещите студенти са приети с оценка „среден“ от държавно-зрелостния изпит.

 

Сравнително по-високи са баловете за английска и българска филология, където се е влизало с оценка около добър (4).

 

4994 новоприети студенти са се записали или са потвърдили специалността, в която са класирани на първия и втория етап, съобщиха от висшето училище.

 

Само 12 от общо 101 специалности обаче са  запълнени изцяло. Сред тях са „Право”, „Софтуерно инженерство”, „Туризъм”, „Скандинавистика”, „Журналистика” и „Японистика”. Записването за третия етап на класирането е окончателно и трябва да бъде направено най-късно до 2 август, припомниха от Софийския университет.

 За поредна година в Алма матер най-желаната специалност остава психологията

 Междувременно стана ясно, че във Великотърновския  университет „Св. св. Кирил и Методий” има над 500 незаети места в редовна и задочна форма след трето класиране. Затова от вуза обявиха прием, за който кандидатите трябва само да подадат молба.

 

От тях обаче се изисква да са издържали успешно матурата и конкурсните изпити, които са държали в университета.

 

Подаването на заявленията приключва днес. Класирането ще бъде обявено утре, а новоприетите могат да се записват на 2 и 3 август.