Моногамните партньори имат по-умни деца

Най-доброто от печата

31-07-2013, 06:32

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Хората са станали моногамни, за да могат да защитят своите деца

Моногамните двойки е по-вероятно да имат интелигентни деца, установи международно проучване на новозеландски и британски учени, изследвали еволюционното поведение на най-близките ни роднини в животинския свят - приматите, пишат агенциите Ройтерс
и Асошиейтед прес.

Хората са станали моногамни, за да могат да защитят своите деца и да не бъдат убити от други мъже, търсещи чифтосване. А това е довело до отглеждането на по-интелигентно потомство. Тези черти сме наследили от приматите.

До този извод стигнаха учени от Окланд, Лондон, Манчестър и Оксфорд, водени от д-р Кит Оупи от лондонския "Юнивърсити колидж". Те проучили данните на 230 вида примати.

Изследователите установили, че обществата на тези животни еволюирали от полигамни в моногамни, тъй като това им дало еволюционно предимство.

Когато мъжките примати са моногамни, те не убиват децата на другите самци, за да се чифтосат с майките им.

В моногамните общности грижите по отглеждането на потомството се споделят и от самеца. А това дава много по-добри шансове на поколението. То израства значително по-добре защитено, по-добре изхранено и в крайна сметка – по-интелигентно.

Международният екип учени съставил родословното дърво на изучаваните видове примати. Те преминали от полигамно към моногамно общество, за да предпазят по-добре потомството си.

Същите феномени се наблюдават и при хората, предаде БТА.

"За пръв път теориите за еволюцията на моногамията бяха тествани научно в рамките на нашето проучване", коментира проф. Оупи.

"От изследването става видно, че детеубийствата, извършвани от самците, са били движещата сила, за да се появят моногамните общества и за прекратяването на тези практики, които не носят еволюционно предимство на вида", пояснява още специалистът.

При моногамни родители потомството става по-ценно, тъй като родителите инвестират повече грижи в него. То узрява по-бавно благодарение на бащините грижи и с това се стимулира интелектуалното му развитие, водещо до по-голям мозък.