Дани Каназирева: С 30-милионния заем Тотев обрича общината на колапс

Мисия Пловдив

31-07-2013, 09:25

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Според съветници от опозицията кредитът ще доведе до скок на местните данъци и такси

Общинските съветници от “Обединение за Пловдив” са категорично против общината да се  обвързва с нов  банков кредит в размер на 30 млн.лв и няма да гласуват предложения за разглеждане на сесията проектодоговор. Поредният заем ще доведе до огромна задлъжнялост и повишаване на местните данъци, такси и наеми,  считат съветниците от Съюз за Пловдив, НИЕ и НДСВ, членуващи в групата.

“Заемът е икономически необоснован, неефективен и твърде съмнителен, целта е да се похарчат милионите и да се вземат комисионни”, коментира  председателят на групата  Дани Каназирева. Според нея кметът Иван Тотев обрича Пловдив на финансов колапс, тласка пловдивчани към обедняване и слага край на публични инвестиции след 2014 г.  Каназирева напомня, че освен облигационния заем в размер на 50 млн. лева, по който до този момент е погасена само главницата, данъкоплатците ще бъдат принудени да изплащат 30 млн. лева на Европейската банка за възстановяване и развитие, 6 млн. лева по фонд ФЛАГ, 12 млн. лева по Джесика. С лихвите четирите кредита надхвърлят 100 млн. лева. Това задължение носи сто процентов риск за финансовата стабилност на община Пловдив, чийто бюджет от няколко години е замръзнал на една точка – около 200 млн. лева, предупреждава Дани Каназирева.

Общинските съветници от „Обединение за Пловдив“ не приемат аргумента на Тотев, че годишните вноски по кредитите са под допустимия от закона таван. При условие, че  всяка година общината ще има по 8 – 9 млн. лева дългове към банките,  откъде ще набави средства за съфинансирането на европейските проекти – водния, транспортния, за енергийна ефективност, „Зелена и достъпна градска среда“? С какви пари ще строи нови детски градини и ясли? Как ще поддържа съществуващата пътна мрежа,  която не е в добро състояние, и как  ще я развива, пита Дани Каназирева. Тя напомня, че  сериозен финансов ресурс е необходим и за съфинансиране на европейските проекти  в следващия програмен период  2014 – 2020 г.

Групата няма да подкрепи кредита и поради още една сериозна причина – липсата на широко  обществено обсъждане и несъгласието с включените обекти. Според Каназирева освен Коматевско шосе трите други булеварда са подбрани на принципа лесни обекти.  „Руски“ и „6-ти септември“ трябва да бъдат ремонтирани, но това може да стане не със заем, а със събраните приходи от данък МПС, които годишно надхвърлят 10 млн. лева и потъват незнайно къде, счита Каназирева.

Съветникът Владимир Кисьов е категоричен, че в Пловдив има много по-важни места, чиято реконструкция би облекчила натоварения трафик. Според него  по-разумно би било средствата да се насочат, например, за цялостното изграждане на подлез Модър – Царевец или пробив под кръстовището на бул. „Цар Борис III“ и „6-ти септември“. Общинските съветници от „Обединение за Пловдив“ считат, че администрацията грубо игнорира институцията Общинския съвет, внасяйки договора за гласуване по бърз и неясен начин. Обемистият материал е предоставен на съветниците в понеделник, три часа преди заседанието на комисията.