Най-много 10 градуса разлика в климатика и навън

Животът

31-07-2013, 12:54

Снимка:

Архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Климатикът е враг в стаята, особено през лятото

Контрастните температури могат да се окажат много опасни за здравето през горещите месеци, твърдят лекарите.

Студените струи в офиса, при високите температури навън могат да доведат до поне три сериозни последствия без да се имат предвид настинките, схващанията и непоносимостта към горещините благодарение на удобството на охлаждащата система.

За да не сме изложени на голям риск, температурата в колата или стаята не трябва да бъде с разлика по-голяма от 10 градуса, спрямо тази навън. В противен случай тялото се стресира и най-малкото, което се усеща е  дискомфорт.

"Летните горещини поставят на изпитание човешкия организъм, те се понасят особено трудно от хронично болни, от пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Под влияние на високите температури човек се отпуска, става ленив, апатичен. Използването на климатик създава комфорт, прави средата приятна и подходяща за нормална дейност, осигурява нормална работоспособност”, обяснява пулмологът д-р София Ангелова.

Последиците от преохлаждането след дълго пребиваване в климатизирана стая могат да се изявят с общи симптоми на настинка, с лека хрема и дразнене в гърлото, но могат и да не бъдат толкова безобидни.

При преохлаждането се активира нормалната микрофлора в устната кухина и носа, което може да доведе до инфекция на горните дихателни пътища, а при хора с по-слаб имунитет процесът много лесно може да обхване и долните дихателни пътища.

Особена предпазливост се налага при имуносупресирани пациенти, допълва д-р Ангелова. Климатиците "преобръщат" един затворен обем въздушна маса, в която могат да попаднат бактерии, вируси, алергени, които са били във филтрите на устройството. 

Циркулиращият въздух може да съдържа гъбички, термомицети, легионели, тъй като климатикът е създал подходяща среда за тях.

Най-вече той е удобство, което пречи на тялото да се климатизира към реалните температури, а то може да го направи и да се чувства добре навсякъде.