Конфликтът пред операта ескалира

Мисия

31-07-2013, 15:16

Снимка:

Иван Хаджийски

Автор:

Нели Нейкова

Всичко от Автора

Новият директор влезе в музикалната институция

При опит да влезе в сградата на Държавна опера Стара Загора тази сутрин новият й директор Петко Бонев бе посрещнат от пет-шест синдикалисти, които оспорват конкурса, с който той бе избран. Присъства и полиция. По думите на Борис Борисов, председател на КНСБ в операта, Бонев го е изблъскал. Бонев, от своя страна опроврега твърдението, като каза, че всъщност към него е било извършено посегателство.
Няколко часа по-късно Бонев успя да влезе с помощта на полиция в операта, но драмата продължи - не можа да влезе в директорския кабинет, който бе блокиран от синдикалисти. Тук, според синдикалистите, се е намесила общинската полиция. По този повод те настояват за оставката на ресорния заместник-кмет Иванка Сотирова и шефът на културата Диана Атанасова.
Междувременно зам.кметът Иванка Сотирова заяви, че общината остава безпристрастна в конфликта и не заема ничия страна.
Следобед новият директор на операта Петко Бонев заяви, че няма да се наложи да влиза и през следващите дни с полицията, тъй като ще остане да спи в гримьорната.
Спорът с Бонев възникна след като той спечели конкурса за директор на операта, който конкурс синдикалистите в музикалната институция оспорват. След днешния конфликт новият директор ще сезира прокуратурата за посегателството над него. Досега изпълняващият длъжността Красимир Къшев е оспорил конкурса пред ВАС.