Мирът с палестинците няма алтернатива, обяви израелският премиер

Перес заяви, че Близкият изток ще се промени, ако терорът и гладът бъдат заменени със социална политика

Мирът с палестинците  няма алтернатива. Това заяви израелският президент Шимон Перес  след първия кръг преки израелско-палестински мирни преговори във Вашингтон.

"Мирът няма алтернатива. Войната няма смисъл", обяви Перес. "Като израелец аз съм изпълнен с надежда, защото мирният процес беше възобновен", каза още той. Според Перес, който в петък става на 90 години, преговорите имат "ясна цел", а именно създаване на "еврейска държава, наречена Израел, и на арабска държава, наречена Палестина, които не воюват една срещу друга, а живеят в приятелство и сътрудничество".

След тригодишно блокиране и повече от шест десетилетия конфликт преговарящите от израелска и палестинска страна Ципи Ливни и Саеб Ерекат подновиха в понеделник и вторник прекия диалог под егидата на американския държавен секретар Джон Кери.

Те приеха да подпишат окончателно мирно споразумение до девет месеца. "Близкият Изток може да се промени, ако терорът, кризата, гладът, безработицата и потисничеството бъдат заменени от нова ера, белязана от икономиката и социалните дейности", заяви израелският президент. "Ние искаме мира не само с палестинците, а с всички арабски страни", допълни той.

Междувременно Европейският съюз заяви, че краят на израелско-палестинския конфликт се вижда и призова за подкрепа на започнатите във Вашингтон преговори тази седмица. Като припомни в комюнике, че ЕС защитава "решение с две държави", върховният представител на съюза за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че европейското семейство "ще продължи да работи усилено, за да помогне на двете страни да постигнат мир и сигурност за всички в Близкия Изток".

"Както Израел, така и палестинците могат да разчитат на приятел и съюзник в лицето на ЕС", заяви Аштън, подчертавайки, че възобновяването на преговорите "открива нови възможности както за развитието на приноса на съюза към мира и сигурността в региона, така и за задълбочаването на отношенията с двете страни".

"Ние ще останем напълно ангажирани с двете страни и ще положим всички усилия,за гарантирането на успеха на преговорите", допълни Аштън. "Вярвам твърдо, че финалът на конфликта се вижда. Призовавам всички, които искат решение, да подкрепят ангажираните в преговорите лица, за да бъде използвана възможността за мир", изтъкна тя.