Откриха останки от старата Шарена джамия (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

31-07-2013, 18:13

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Водопровод от турско време изскочи пред радио-телевизионния център в Пловдив

Стар водопровод от турско време бе намерен на пъпа на Пловдив. Находката изскочи на площада пред радио-телевизонния център. Канализацията е от Късното Възраждане, каза за Plovdivutre.bg археолог Мая Кютова. Разкрити са три тръби на метър и половина под днешните павета. Строители се натъкнали на тях, докато прокарват топлопровод на ЕВН до сгради на центъра. Съоръжението е покрито, вероятно, за да не предизвиква любопитството на минувачи, видя репортер на Plovdivutre.bg.

В намирането на стар водопровод няма нищо странно, но е любопитно, коментира историкът Александър Пижев. Под днешната земя от турско време са запазени много тръби. Площадът, на който е намерено това съоръжение, в миналото е бил българска махала, но е имало и турски къщи, разказа ученият. Най-често по онова време канализация се е строяла до бани и джамии. Откритите тръби са разположени изток-запад. Може да се предположи, че са отивали към Шарената джамия, която е била на мястото на днешния фонтан на пеликаните пред сградата на общината.

Джамията е съществувала на центъра до началото на 20 век. Била е съборена, тъй като не е поддържана от малобройното по онова време мюсюлманско население.

Находките в района излизат една след друга. Преди дни на ул. “Найден Геров” строители се натъкнаха на римски зид датиращ от III-IV век след Христа.

Сформирана е междуведомствена комисия от министерство на културата, която ще прецени колко ценни са разкритите находки.