Депутатите си гласуват почивка, но протестиращите - не (обновява се)

Мисия София

31-07-2013, 19:33

Снимка:

Миролюба Евтимова, sofia.utre.bg

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Повече от месец протестите срещу правителството не спират

Повече от месец протестите срещу правителството продължават. И тази вечер Sofiautre.bg следи отблизо събитията.

19,32: Протестиращите срещу правителството блокираха движението на пл. "Независимост" в столицата. Недоволните граждани са застанали на пътното платно пред сградата на Министерски съвет, като значима част от тях все още стоят до фонтана пред Президентството. Чуват се тъпани и барабани, освирквания и скандирания „оставка”, развяват български знамена. Сред издигнатите плакати има такива, на които пише: „Познай кой кого”, „Спаси държавата – превъзпитай баба си”, „Оставка, който не участва, съучаства”. В района има засилено полицейско присъствие.

20,14: Около 400 протестиращи са се събрали в района на ларгото в центъра на София към 19.30 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма данни за инциденти и нарушения на реда. Полицията продължава да охранява протеста.

20,24: Събралите се протестиращи пред Министерски съвет се насочиха към сградата на Народно събрание. Броят на протестиращите се е увеличил - видимо са малко над хиляда души. Шествието е водено от група участници, които държат голямо българско знаме. Недоволните граждани скандират "оставка" и освиркват непрекъснато кабинета Орешарски. Вървейки участниците в протеста развяват български знамена и са издигнали различни лозунги с послание за оставка на правителството. Полицейското присъствие в района на бул. "Цар Освободител" е засилено.

20,31: Протестното шествие в столицата достигна до сградата на Народното събрание, като движението по целия бул. „Цар Освободител” бе блокирано. Участниците развяват български знамена и освиркват действащото правителство. Протестното шествие бе съпровождано от полицейска патрулка, като зад огражданията и в района на парламента има засилено присъствие на органите на реда. Пред Народното събрание е поставен черният ковчег и бялото пиано, на който все още никой не свири. Млад мъж носи в ръцете си макет на бяла конска глава. В протеста са се включили семейства с малки си деца и домашните си любимци, както и велосипедисти.

20,46: Блокирано е движението на Орлов мост от протестиращи в столицата, като част от тях все още се намират пред сградата на Народното събрание. Недоволните граждани освиркват правителството и развяват български знамена. Сред издигнатите плакати има такива, на които пише: „СБОГ – съюз на битово ограбените граждани”, „Аз няма да ваканцувам, оставам тук да танцувам”. Един от участниците в днешния протест носи колаж с изображение на Мая Манолова, чиято глава е сложена над кокоше тяло. На самия колаж пише: „Другарко Манолова, какъв Избирателен кодекс измътихте”. Един от протестиращите е закачил тон колана на колелото си, от която чува музика.

21,19: Протестното шествие се върна пред сградата на парламента, като то е следвано от полицаи, които са пеша. Хората развяват български знамена, свирят на барабани, освиркват. Част от лозунгите гласят „Долу Орешарски”, „Докога ще е така", "Стига толкова наглост”". Част от хората запалиха свещи.

22,26: Пред сградата на Народното събрание останаха стотина протестиращи. Част от недоволните граждани изиграха Дунавско хоро, а други се редуват да свирят на бялото пиано. Има малки групички хора, които са насядали по паветата. От време на време протестиращите развяват българските знамена, свирят със свирки и барабани. Полицейското присъствие зад огражденията на Народното събрание остава засилено. Движението на Орлов мост вече се осъществява свободно, като остава блокирано единствено на площада пред парламента.