Махат кмет на ГЕРБ и гласуват нов заем от 30 милиона

Мисия Пловдив

01-08-2013, 07:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

На сесията на общинския съвет ще закрият дом "Рада Киркович" и помагат на бездетни семейства

Най-парливата точка на заседанието на пловдивския общински съвет ще бъде отново 30-милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Още в началото на сесията старейшините ще разгледат проектите от пътната инфраструктура, които да бъдат финансирани със заетите средства. Опозицията обаче готви отпор на управляващото мнозинство.

Общинските съветници от БСП заявиха, че ще настояват тази точка от дневния ред да бъде оттеглена за допълнително обсъждане, което да отсее най-приоритетните обекти в Пловдив. Социалистът Николай Радев добави, че ако предложението не бъде прието, те ще гласуват против проекта, защото явно кредитът се тегли, за да се усвои, без реално да се помогне за облекчаването на транспорта в Пловдив. Друг аргумент против е, че липсват гаранции за осъществяване на контрол как ще се харчат парите, твърдят червените.

Съветниците от "Обединение за Пловдив" също казаха "не" общината да тегли 30 млн. лв кредит и няма да гласуват предложения проектодоговор. Поредният заем ще доведе до огромна задлъжнялост, считат от групата. Според нейния председател Дани Каназирева кметът Иван Тотев обрича града на финансов колапс и тласка пловдивчани към обедняване. 

Бившият кмет Славчо Атанасов пък се опасява, че заемът ще доведе до постоянно вдигане на данъците в идните години. Поколения ще плащат, категорични са хората от НИЕ.

Старейшините ще разгледат и редица имотни сделки. Най-оспорвана се очаква да бъде тази за терен до хижа "Здравец". От левицата ще настояват сградата, прилежащите постройки и трите декара площ да се запазят и развият като детски лагер. Според тях продажбата на апетитния обект в сърцето на парк Родопи за цена от 210 000 лв е необоснована.

Ще бъде гласувано домът за деца лишени от родителски грижи "Рада Киркович" да бъде закрит. Ако се приеме, решението ще влезе в сила от 1 януари 2014 г., съобщи вносителят - зам.-кметът Георги Титюков.

Сега в дома живеят 26 деца, част от тях ще бъдат пренасочени в другите 2 детски институции в Пловдив - "Княгиня Мария Луиза" и "Олга Скобелева". Приоритет ще е децата да отидат в семейна среда, при професионални родители или в центрове от семеен тип. Персоналът от 22 души ще бъде съкратен и пренасочен в другите социални заведения, които се изграждат в момента, увери зам-кметът.

Заедно с това съветниците ще отпуснат 5470 лева за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Средствата ще отидат при 7 семейства. Минималната помощ е 452 лева – толкова ще получат 2 двойки пловдивчани. Други две пък ще си тръгнат с максимума – 1000 лева.

Местният парламент ще излъчи нов кмет на район "Южен". Очкава се постът да заеме бившият шеф на "ВиК" Валентин Василев. Ше се гласува и предсрочното освобождаване на Десислава Желязкова, която 2 години бе начело на администрацията в ”Западен”. За нейното място се подготвя общинският съветник от ГЕРБ Димитър Колев.

Пред дни Желязкова определи предстоящото си уволнение не само като нарочна атака срещу себе си, но и като ход за разцепване на партията. Тя определи поведението на кмета като детинско и обеща да коментира „как се разрушава морала и принципите” след като мине сесията на общинския съвет.

Освен това старейшините ще гласуват промени в наредбите за работата на гробищните паркове в града. Нови моменти ще има и в правилниците за устройствотото и дейността на ОП "Жилфонд" и ОП "Общински пазари".