Животът на Земята идва от океанските термоизточници

Новините

01-08-2013, 08:46

Снимка:

facebook

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Учените изучавали "изгубен град" на дъното на Атлантическия океан, естествено създаден от хидротермални източници

Според ново проучване, живота на Земята произхожда от океанските термоизточници, пише factor-news.net. Според екипа от учени под ръководството на Майк Ръсел от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, първия примитивен живот на нашата планета се е появил в дълбините на океана благодарение на термалните извори. Учените изучавали "изгубен град" на дъното на Атлантическия океан, естествено създаден от хидротермални източници. За първи път тази загубен подводен град е открит още през 70-те години на ХХ век. Оттогава учени от цял свят са започнали активно да го проучват.

Тези източници осигуряват необходимите химични реакции, които създават благоприятни условия за възникването на примитивни форми на живот под водата, а именно различни микроорганизми.

Обикновено хидротермалните източници съществуват в райони с висока вулканична активност. Поради това от океанското дъно бликат източници на гореща вода. В тези зони се раждат микроорганизми, които се хранят с химични вещества, отделяни от горещите извори. Тези микроорганизми живеят на хемосинтеза. Това е начин на автотрофно хранене, при който източник на енергия за синтез на органични съединения от CO2 служат реакции на окисление на неорганичните съединения. Подобен вариант за производство на енергия използват само бактерии или археи.