Елизабет II се подсигури за Трета световна война

Свят

01-08-2013, 10:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кралицата има специално приготвена реч, в случай че избухне нова тотална война

 Кралица Елизабет II трябвало да призове народа на Великобритания "да се моли" в случай на ядрена война, показват държавни документи от 1983 г.

В текста на хипотетичната реч на кралицата тя нарича заплахата за "храбрата страна" по-голяма от всяка друга в историята. Речта е написана от служители на двореца Уайтхол в един от най-напрегнатите периоди от Студената война, но така и не е записана.

Документът, публикуван от правителството след изтичането на давността от 30 години, бил написан в рамките на военно учение през пролетта на 1983 г. и разработва потенциални сценарии. Макар и само симулация, текстът на обръщението на кралицата, написан така, сякаш ще бъде прочетен на обяд на 4 март 1983 г., петък, цели да подготви страната за ужаса от Трета световна война.

"Сега лудостта на войната отново се разпростира в света и нашата храбра страна отново трябва да се подготви да оцелее противно на всички очаквания. Никога няма да забравя мъката и гордостта, които изпитах, когато двете със сестра ми се бяхме сгушили край радиоприемника на детската градина и слушахме вдъхновяващите думи на баща ми (Джордж VI) в онзи съдбовен ден на 1939 г. Нито за миг не съм си представяла, че този тържествен и ужасен дълг един ден ще се падне и на мен. Но каквито и ужаси да ни предстоят, качествата, които вече два пъти през този тъжен век помогнаха да запазим свободата си непокътната, отново ще бъдат нашата сила", се казва в текста на речта.

В рамките на военно учение СССР и съюзниците му от Варшавския пакт извършват атака с химическо оръжие срещу Великобритания. НАТО отговарят с "ограничен" ядрен удар, принуждавайки оранжевите да поискат мир. Учението е извършено в годината, в която американският президент Роналд Рейгън разгневи и разтревожи Москва, наричайки СССР "империя на злото", обяви плановете си за "междузвезден" балистичен ракетен щит в Космоса и разполагането на американски ядрени ракети в Европа.

Напрежение нарасна, когато съветската армия свали южнокорейски самолет, навлязъл в неговото въздушно пространство, при което загинаха всички 269 пътници на борда. Военното учение на НАТО "Точен стрелец" почти предизвика истински конфликт, тъй като съветските лидери били убедени, че то е прикритие за истинско нападение. По-късно СССР и САЩ се договориха за намаляване на броя на ядрените оръжия с края на Студената война.