Заподозрян от бургаския атентат избягал в Ливан

Хизбулла продължава да отрича участието си

Един от заподозрените за организирането на бомбения атентат на летище Сарафово в Бургас заминал за Ливан два дни преди взрива, при който загинаха петима израелски турски и българският шофьор на автобуса, съобщава полският новинарски сайт tvn24.pl.

Миналият месец стана ясно, че ливанската ислямистка групировка Хизбулла стои зад атентата на 18 юли 2012 г., насочен срещу израелски туристи. За съжаление все още не са разкрити всички доказателства по случая, а Хизбулла отрича да е замесена. Ако един от заподозрените е летял до Ливан, където е базирана групировката, това може да засили аргументите на някои държави членки на ЕС и на САЩ, които са на мнение, че Хизбула е съучастник и искат твърди действия срещу групировката.

Сайтът tvn24.pl съобщава, без да назовава източниците си, че Мелиад Фара, 32-годишен австралийски гражданин с ливански корени, взел полет LO 145 от полската столица Варшава до Бейрут в Ливан на 16 юли. По-рано същия ден Фара, известен и като Хюсеин Хюсеин, пътувал от Варшава до Прага с полет LO 526, също осъществен от полския национален превозвач ЛОТ. Българските прокурори твърдят, че Фара и втори човек, Хасан Ел Хадж Хасан, осигурили взривното устройство и логистична подкрепа, а трети мъж извършил самия бомбен атентат. Според тях този мъж е загинал при атентата.

Припомняме, че на 22 юли ЕС се съгласи да постави въоръженото крило на Хизбула в черния списък на терористичните организации именно заради опасения около участието на групировката при организирането и осъществяването на атентата..