Заплаха от арести за гейовете на Олимпиадата в Сочи

От МОК искат гаранции от Москва, че няма да ги опандизва

Гейовете - участници и зрители на Олимпийските могат да попаднат под ударите на законът, забраняващ "пропагандирането на нетрадиционни сексуални връзки". Това притеснение бе изразено в ефира на австралийската телевизия ABC от Кирит Радиа.
„Потенциалните участници в олимпиада 2014 в Сочи с нетрадиционна сексуална ориентация, т.е., гейове, лесбийки и т.н. минали под дъгата, може да бъдат арестувани, смята Радиа

На 12 юни руската Дума прие Закон за защита на децата от информация, причиняваща вреди на тяхното здраве и развитие. Той предвижда административни глоби за "пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения сред непълнолетните, изразяваща се в разпространение на информация, насочена към формиране у подрастващите нетрадиционно сексуално поведение, привлекателност на нетрадиционните сексуални отношения, изкривени представи за социалната еквивалентност на традиционните и нетрадиционните сексуални отношения и налагане на информация за нетрадиционните сексуални отношения, която предизвиква интерес към тях".

„Така че ако еднополови субекти се държат на публично място за ръка или ако някой разнася символи на т. нар. различни – от рода на флаг с цветовете на дъгата, те може да бъдат глобени или пък да попаднат зад решетките. Същите мерки са предвидени и за чужденци, но за тях има и "екстра" – урежда им се депортирането”, заяви Радиа.

Въпросът за отношението към откритите гейове и лесбийки става все по-актуален с наближаването на зимната олимпиада.
Депутатът от местния парламент в Санкт Петербург Виталий Милонов предизвика истинска буря в интернет, след като написа, че законът си е закон и няма да бъдат правени изключения по време на олимпиадата в Сочи за хомосексуалистите, независимо дали са участници или зрители, местни или чужденци.

От централата на Международния олимпийски комитет в Женева обаче обявиха, че са поискали от Москва да даде гаранции, че Законът няма да се прилага спрямо участници и зрители на Олимпиадата.