Тайният свят на татуировките

Възможно ли е футболни звезди от САЩ да принадлежат тайно към престъпни групиовки?

Нужно е да изминем само 50 метра по плажната ивица, за да преброим поне дузина души с татуировки. Модата на мастилото завладява с все по-бързи темпове съвременната младеж, аздминавайки по популярност дори пиърсинга. Но много преди градските студиа да се изпълнят с лековерни тийнейджъри, татуировките сабили запазена марка за престъпния свят. Поради това националната футболна лига на Щатите подготвя изследване, с което да открие скрити "гангстерски" знаци и символи на потенциални криминални и субкултурни огарнизации, вплетени в татуировките по телата на своите играчи.

Случаят, който подтикна властите към подобна крачка, бе арустуването на Аарон Хернандес. Когато полиция решила да прегледа татуировките по тялото му за евентуални отличинетли белези, които да го причислят към определена банда, те попаднали на думата "кръв", вписана от външната страна на дясната му ръка. Знак, който според тях го причислява към престъпната групировка Blood street gang. Противниците на обвинението побързаха да дадат за пример думата "пот", татуирана в непосредствена близост до първата. Това лесно би могло да се възприеме като препратка към популярната фраза "кръв, пот и сълзи", символизираща тежкия труд и усилия, които полагат спортистите.

През последните две десетилетия целият свят стана свиделел на нарастващата популярност на татуировките. От типичен белег за престъпните и бедните социални прослойки, те бързо се превърнаха в екзотична прищявка за богатите и младите. Но какво всъщност е значението, криещо се в тях? Какви мълчаливи послания ни отправят известните, покривайки телата си с мастило? И какви спомени крият маркировките по телата на престъпниците?

Сълза, татуирана под окото, може да значи, че носителят й е убил някого – символът обикновено се свързва със смъртта и затвора. Ако сълзата не е запълнена, то това говори за загубата на скъп приятел. Запълването се прави тогава, когато смъртта бъде отмъстена.

Клоунското лице навява на по-мрачни мисли. Подобна татуировка обикновено носи послание като "смей се сега, плачи по-късно" или "играй сега, плати по-късно" (play now, pay later).

Капанът за сънища, произлизащ от индианскаата култура, е предназначен да улавя кошмарите и да пропуска само хубавите сънища. Попкултурата е изменила този първоначален образ и го е превърнала в амулет, свързван с всевъзможни ритуали и култове.

Но несъмнено един от най-често срещаните знаци е черепът на мексиканския Ден на Мъртвите, честван в някои райони и като Денят на Санта Муерте. Култът към Смъртта. Тези черепи са изключително специфични и са станали популярни заради уникалната си шарена окраска и всевъзможни форми. Тъй като са символ на смъртността, те се татуират само в чест на някой починъл близък или роднина.

Спомен. Принадлежност. Или най-обикновена прищявка. Поводът за белязването с татуировка може да е всякакъв. Понякога дори най-малкото мастилено петно може да крие зад себе си цяла история, изпълнена със загуби, гняв, любов или мечти.