Милен Георгиев за дербито: Очаквам сблъсък между Давид и Голиат

Спорт

01-08-2013, 19:06

Снимка:

Марин Боянов

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Като човек, който е свързан със "зелената идея" смятам, че равенството би било успех, но ако Нефтохимик победи, аз лично ще бъда много щастлив

Един от емблематичните футболисти на Нефтохимик, сега футболен мениджър - Милен Георгиев, изказа пред Burgasutre мнението си по повод предстоящия двубой между отборите на Черноморец и Нефтохимик. Бившият нападател на шейховете определи сблъсъка между двата тима като особен, от гледна точка на залога, моментните възможности и заряда на футболния двубой.

-Милене, каква е според теб атмосферата преди това дерби, което повече от 10 години не се е провеждало на ниво А група?

-  За голямо съжаление смятам, че много от тези момчета, които са сега в двата отбора, няма да могат да усетят особената атмосфера на това дерби. Лично аз очаквам не повече от 3 до 5 хиляди души да дойдат на мача. Като казвам това, искрено се надявам бургазлии да ме опровергаят, като вземат за пример публиката на Ботев, която препълва стадиона, не само за международните мачове, но и за двубоите от вътрешното първенство. Желанието ми е след като на мача Ботев – Щутгарт има 17-18000 души, същото да се повтори и 24 часа по-късно. Но реалностите са такива, че това просто не може да се случи.

-Защо си толкова категоричен в тази своя оценка?

-Защото зная какво привлича хората по стадионите. Това е зрелището, емоцията и разпознаваемостта на отбора и футболистите като единици. Аз като човек, който от доста години е във футбола, много трудно бих могъл да изброя 11-те на Нефтохимик в момента. За Черноморец пък изобщо не мога да изредя състава, защото те стартират със 7 чужденци в състава си. На времето всеки втори зрител от тези 20000 на всеки мач на стадиона, можеше да каже стартовия състав на нафтата от края на 90-те години. И то без грешка.

-Какви цели ще преследват според теб двата бургаски тима през настоящия сезон?

-Според мен, въпреки смелото заявление, че Нефтохимик ще преследва място в челната седмица, аз смятам че реалността е по-различна. Пред моя бивш отбор стои задачата да оцелее, да остане в А група и през следващия сезон. Разбирам желанието на ръководството за нещо по-голямо, но при тези условия, за мен това е трудно да се случи. Без да обиждам никого трябва да кажа, че с този бюджет, с базата която има отбора, и с наличния потенциал от играчи, ще е успех да оцелее в елита. Аз искам като бивш футболист на Нефтохимик отбора да е колкото се може по-напред в класирането, но чудеса във футбола се случват все по-рядко.

-А другия бургаски клуб - Черноморец?

- С толкова чужденци в стартовия си състав, Черноморец трябва да гони класиране в призовата тройка.

-След като според теб целите на двата тима са толкова различни, каква прогноза би дал за двубоя в петък?

-Битката е между Давид и Голиат. Реално като футболен специалист очаквам победа на Черноморец. Като човек, който е свързан със "зелената идея" смятам, че равенството би било успех, но ако Нефтохимик победи, аз лично ще бъда много щастлив.

-След като заговори за чужденци, има ли все пак достатъчно млади местни футболисти в двата отбора?

-В Черноморец това са Георги Терзиев, Милен Гамаков, Милчо Ангелов, Станислав Дрянов, Крум Стоянов. Всички те са национални състезатели и трябва да се доказват и изграждат във всеки мач. За Нефтохимик мога да кажа, че това са Емо Манев и Живко Петков, Петър Патев, които получават шанс да играят.

-Как виждаш бъдещето, с  чужденци или с развитие на младите?

-Ако правим  алъш – вериш няма какво да кажа. През отбора на Черноморец специално минаха много чужденци, които по мое мнение не бяха на нивото на младите български футболисти. За мен е по-добре тези момчета да са местни млади кадри, които да могат се развиват. Всеки един от младите ни футболисти има своята цена. В Нефтохимик Гамаков, който е само на 18 години, изигра силен сезон. Сега нивото е по-високо. Все пак играе в отбор, който се бори за призовата тройка. Така ако получава шанс да играе редовно, Милен след 6 месеца или година ще струва доста повече отколкото сегашните чужденци в отбора. Защото е българин, защото е млад, защото е национален състезател. Сега, доколкото знам, само Уатара е национал на Буркина Фасо.

-По твоите думи в мача трябва да се усети доста голяма разлика в класите между двата отбора?

-Да, защото и целите на отборите са различни. И това трябва да бъде отчетено. Радостно е, че Бургас отново ще има своето дерби в А група, но трябва да отчитаме реалностите и да признаем, че в момента в по-добра позиция за успех е Черноморец. Въпреки това обаче, аз ще стискам палци за моя Нефтохимик.