Малкият Левски е роден в Абу Даби, научил е български от родителите си

Животът

02-08-2013, 06:31

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Общинският съвет на Бургас гласува 10 000 лв. за подпомагане на продукцията

На пръв поглед Симеон прилича на всички деца на своята възраст, но когато започне да говори, забравяш,  че е само на десет. На тривиалния въпрос как се чувства в ролята на Левски, отговаря: "Усещам се като себе си", пише в. "24 часа".

Симеон чува за първи път името на Левски в Абу Даби. Самият той е роден  в Обединените арабски емирства  и на практика, като изключим ваканциите, е живял само там. В семейството му обаче почитта към българската история е особена и една от книгите в библиотеката е за живота на Апостола.

Макар че детството му минава далеч от родината, Симеон говори прекрасно  български. Дължи това на родителите си, които са се постарали въпреки чуждата езикова среда, да научи усвои добре и  родния си език. Изхвърлих всички английски книги и направих богата колекция от дискове на български език,  у дома звучи само родната реч, разкрива тайната  бащата Мирослав Филипов.

Той  разказва и за парадокса как преди няколко години не е могъл да купи български учебници на първокласника Симеон, тъй като държавата пропуснала да предвиди тази възможност. Сега вече може,  уточнява Мирослав.

Таткото е завършил немска гимназия и затова преподава на сина си и този език. Така още ненавършил 10 години Симеон говори свободно 3 езика. Мирослав подчертава, че това е станало възможно, защото единият родител, в случая той, не се налага да работи и има възможност да се  занимава изцяло с развитието на детето.

Докато е в България малкият съчетава ваканцията и с уроци, за да подобри граматиката.

Симеон сам разказва как е попаднал във филма.
"Когато Максим Генчев търсеше кой да играе малкия Левски във филма, мама беше приятел с него във фейсбук. Тя му казала, че има дете на 10 г., което е българче. Максим Генчев поискал моя снимка. А когато ме видял, поискал и филмче. Мама обаче изпратила филмче на английски от една пиеса на моето училище, в който аз участвах преди две години. След това Максим Генчев казал: Това е момчето!"

Актьорът харесал Симеон веднага, но не знаел дали говори добре  български. При срещата им наживо всички съмнения се разсеяли.

Освен че набляга на българския, в момента Симеонко, както го нарича бащата Мирослав, има и ежедневни занимания по актьорско майсторство. Симеонко също е част от усилията да се съхрани традицията. Така баба ми наричаше баща ми, на когото е кръстен Симеон, дразня се на обръщението Мони,  откровен е таткото.

Малкият Левски не крие, че уроците при актьора Тодор Анастасов му са по-любимо занимание  от  усвояването на българския. Така е защото те преминават под формата на игра, обяснява Анастасов, който във филма е Евлоги Георгиев. Той също стига до проекта на Генчев през фейсбук. Двамата се познават от преди. През последните години Анастасов работи като режисьор в Румъния.

Самата поява на Симеон на бял свят е част от красива любовна история, в която главни герои са неговите родители - Златина и Мирослав. Те се познават от деца, тъй като пък техните родители са приятелски семейства. Стават гаджета, когато Златина вече е в английската гимназия, а Мирослав е на път да завърши немската. След това обаче животът ги разделя, завършват висше, създават си семейства, живеят в различни държави - единият в Германия, другият - в Обединените арабски емирства, след време се развеждат.

Не бяхме се виждали 20 години, но заради приятелските контакти на родителите ни всеки знаеше какво се случва с другия, разказва Мирослав.

Въобще не им се налага да чакат резултат от подновената си връзка, Симеон е заченат още в самото начало на новата стара любов. Може би той ни събра, усмихва се Мирослав.

Така през 2003 г., без да се колебае, той решава, че трябва да последва Златина в Абу Даби, където тя вече си е създала име като лекар.

На въпроса какво правите там, Симеон отново има недетски отговор:"Събираме пари".
С това всъщност дава отговор на далеч по-важния въпрос дали семейсвото смята арабския свят като място, където да прекара живота си или е временно решение. 
Ние сме гурбетчии, живеем с нагласата, че Бургас е нашето място и ще се върнем тук, казва Мирослав Филипов.

Симеон изненадва със зрял отговор и на въпроса кога е почувствал, че България е неговата родина. Категоричен е: "От самото начало!".

Признава, че при първата си среща с Максим Генчев малко се уплашил. Мислех, че е лош батко, с детска непринуденост признава Симеон. Знам за Левски, колкото една книга, продължава с изненадващите отговори малкият Левски. Често казано, малко се колебаех в началото, защото ми е за първи път и ми се стори доста сложно, но после осъзнах, че не е никак сложно, усетих, че мога да се справя,  спомня си той началото на снимките.

Заснели сме общо 180 минути, от които 27 са игрално време, казва режисьорът  Максим Генчев, който и  продуцира филма. Той не крие раздразнението си, че Националния филмов център  не е одобрил проекта за финансиране.

Междувременно Общинският съвет на Бургас гласува 10 000 лв. за подпомагане на продукцията. Важно е по-бързо да се заснемат епизодите със Симеон, тъй като момчето расте много бързо и тези промени във външния му вид ще са нелогични във филма.