Готвят ли ни БСП и ГЕРБ Отечествен фронт?

Най-доброто от печата

02-08-2013, 06:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Плевнелиев заяви, че не е свалил доверие от БСП и ДПС. Борисов пък иска избори през май. Това какво трябва да означава

На 48-ия ден от протестите пред парламента Бойко Борисов каза, че иска предсрочни избори през май. Рече го сутринта. Вечерта добави, че желаел все така неистово оставка на кабинета и незабавен вот, но след като управляващите отказвали, защо да не са напролет, когато ще избираме и евродепутати, "масрафа ще го има", защо да харчим излишни пари.

Изявлението на Борисов, макар в негов стил после почти самоопровергано (знае ли някой какво наистина мисли?), не бива да бъде подминавано. То идва в момент, когато ПЕС и ЕНП настояват двете най-големи български партии да плеснат и да се прегърнат

То дойде 8 дни след като комисар Вивиан Рединг призова БСП и ГЕРБ "да загърбят политическите кавги, да седнат на една маса и да се разберат".

Брюксел, а и други важни западни столици вероятно си имат свой интерес ГЕРБ и БСП да се съюзят. Те със сигурност искат да имат стабилен български партньор в управлението, а и да бъде неглижирана "Атака". Неслучайно след посещението на Рединг ГЕРБ се върна в парламента.

През същия този 48-и ден от протестите срещу властта медиите цитираха едно от зачестилите напоследък обширни интервюта на президента Плевнелиев. Покрай олигарсите, тефтерчето на Филип Златанов и другите всепоглъщащи теми той вметна и едно любопитно изречение: "Аз свалих доверието си от г-н Станишев и от г-н Местан, не от БСП и не от ДПС и, разбира се, от правителството и от министър-председателя Орешарски". Всеки, който желае, може да провери в интернет точния цитат, контекста, както и да потълкува - свалил ли е президентът доверие от кабинета и Орешарски. Да или не? От Станишев и Местан -да, не от БСП и ДПС (!), но от министрите? Колкото и човек да чете целия пасаж - не се разбира. Но е забележително, че държавният глава, поискал преди месец предсрочни избори, не е свалил доверието от двете партии, участващи в правителството. Още нещо трябва да бъде добавено: Станишев и Местан не са министри! Този факт е изключителна очевидност, но в България най-невидимо е очевидното. Затова позицията "Не вярвам на лидерите на двете управляващи партии, но вярвам на самите партии" е парадоксална.

Нека не забравяме, че Вивиан Рединг поиска точно от Плевнелиев да бъде помирител на ГЕРБ и БСП. А какво мисли БСП по въпроса? Тия дни - нищо съществено. Но на 17 юли Станишев изяви готовност да преговаря с ГЕРБ. Все по въпроси, "изискващи национално съгласие" - усвояването на еврофондовете, финансовата рамка на следващия програмен период, излизането от кризата. Станишев постави условие ГЕРБ да се върнат в парламента. Вече се случи. Разбира се, и добави, че за нищо на света формацията на Борисов не бива да има министри в кабинет на БСП. Но ГЕРБ не са искали министри. Отечествен фронт, който да крепи правителството до май, в името на "националните приоритети", не изисква участие на министри от партията на Борисов.

Какво точно ще се случи в следващите месеци не се знае. България несъмнено е в трудно положение, кой е добрият вариант за нея, могат да кажат само политкомисарите (съобразно гледната си точка). И предсрочни избори, и широка неформална коалиция имат своите плюсове и минуси. Но факт е, че протестиращите пред Народното събрание искат избори веднага

Факт е, че никой от подкрепящите демонстрациите политици не си и помисля да забавя предсрочните избори. Освен Борисов. Факт е също, че в контекста на целия пейзаж изявлението му изглежда като крачка към БСП. И накрая, безспорна истина е, че той е най-подходящ за вестоносец. Каквото и да каже, все е мехлем за изстрадалата народна душица. Ето още: "Много искаме предсрочни избори, но зависи от тях (управляващите, бел. авт.). Те не са Бойко Борисов и ГЕРБ, че да чуят хората на улицата и да кажат - ето ви властта, нека направим избори и хората да се произнесат пак. Искам да се обърна към протестиращите и нашите приятели от център-дясно: това, че заявяваме, че искаме избори веднага, то няма да се случи по наше желание. На протестиращите искам да кажа, че най-важната точка, която трябваше да се гледа в тези два месеца и половина, беше промяна в Изборния кодекс. Те неслучайно излязоха във ваканция сега, без да се вкара подобна точка. Десни, реформатори, всички, които са на улицата, сами казват, че ако сега се проведат незабавно избори по стария избирателен закон, ще се възпроизведе статуквото. Значи по пътя на елементарната логика следва, че без да е променен избирателният закон, избори веднага са в услуга на тази тройна коалиция, която ще се възпроизведе пак. Затова отправих апел към всички демократични сили натискът върху парламента да бъде за промяна на Изборния кодекс и веднага след това предсрочни избори. Сега сме август, не сме май. След него идва септември. Докато вкарат точката за изборния закон, тя може да стои 6 месеца. Като ги виждате колко са нагли, дали по-рано ще променят избирателния закон ?!".

Сега остана да чуем "приятелите от център-дясно". Но и те май готвят свой Отечествен фронт или по-скоро възкръсване на СДС от 90-те години. Миглена Кунева поиска към т.нар. Реформаторски блок да се присъединят СДС и БЗНС, Трайчо Трайков също обмислял да се причисли. Спор няма - живеем в интересни времена. Но най-интересното е "приятелите от център-дясно" с кого смятат да управляват. Ясно е, че искат властта, ясно е, че дори да влязат в парламента, не могат да я вземат. С кого смятат да я споделят? Въпросът е вълнуващ на фона на всички днешни подробности.