Мина "Ораново": 190 нарушения и 9 човешки живота

Това е тежката равносметка за рудника

Румяна Михайлова, директор на "Главна инспекция по труда", заяви в интервю за БНР, че до момента са отчетени 190 нарушения по безопасността в рудник "Ораново".

Според Михайлова тези нарушения са трупани през годините и не са били поправяни. Тя допълни, че е твърде рано е да се каже кои са конкретните нарушения, тепърва предстои да бъдат установени причините за тях.

Директорът на "Главна инспекция по труда" увери, че в момента работата в рудника е спряна и преди да започне отново, задължително ще бъдат направени всички проверки и взети адекватните мерки за безопасност.

Bulgariautre.bg припомня, че през 2007 година взрив на газ гризу причини смъртта на двама души в "Ораново", а други 22-ма от смяната бяха ранени. През 2007 година, три месеца и половина по-късно, при нов инцидент загинаха още двама.

На 16 юли т.г. свлачище в мина затрупа четирима. Двама от тях бяха открити мъртви веднага. Днес бяха открити и телата на другите двама затрупани миньори - Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Преди дни, по време на издирвателната акция, шлосерът Асен Грънчаров, който бил на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха колегите му, получи инфаркт и почина.

Оцелелият при трагедията шлосер Бойко Ружински каза, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на девет души.