"Петдесет нюанса...", не, мерси

Арт и Стил

02-08-2013, 17:15

Снимка:

БАРД

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Петдесет нюанса сиво" е най-изоставяната книга

Книгата, сочена доскоро за феномен - "Петдесет нюанса сиво", се оказа най-често изоставяната книга, сочат две допитвания до общественото мнение.

Миналата година се твърдеше, че първата част от еротичната трилогия на британската домакиня Е. Л. Джеймс ще остане паметна в историята. Тя уж "разчупи стереотипите и представите за литературната еротика". Мнозина дори определяха книгата като истински афродизиак.

Всъщност... изобщо не е така. Според сп. "Тайм" много хора, след като са си купили първата част от трилогията, са я прочели едва до тридесетата страница и после са я захвърлили някъде у дома. По този начин книгата заема второ място в класацията на романите, изоставени още в началото на прочита. На първо място в тази класация е романът на Джоан Роулинг "Вакантен пост".

Анализатори на литературния пазар твърдят, че това се дължи повторяемостта на "разтърсващите" секс сцени в романа. Те обясняват феномена и с това, че хората си мечтаят за подобни вълнуващи сексуални изживявания в обикновеното ежедневие, но в действителност не обичат някой да "краде" техните фантазии и да ги излага черно на бяло върху страниците на роман.

Според експертите подобна съдба грози втората и третата част на трилогията на Джеймс. Мнозина, купили си първата част и отегчили се още в началото, дори не си правят труда да "дадат шанс" на останалите две книги от поредицата.