Стартира националното гласуване „Чудесата на България“

Стара Загора Лайф

02-08-2013, 21:11

Снимка:

Организатори

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

„Долината на тракийските царе“ заема трета позиция в първия ден на вота

Стартира националното гласуване за Чудесата на България. Гласувалите имат възможността да изберат топ 10 на най-големите археологически открития у нас. В Провадия главният редактор на в."Стандарт" Славка Бозукова даде официалния старт на референдума за топ 10 на най-големите археологически открития на новото хилядолетие в нашата страна.
След като миналата година Долината на тракийските царе се класира на трето място, а през януари 2013г.Казанлък бе домакин на дискусията за Чудесата на България, археологическите открития в Долината отново са сред фаворитите за спечелване на престижното първо място. Само за 3 часа Долината на тракийските царе събра17% от вота в първия ден-информират от пресцентъра на Община Казанлък.
Гласуването ще премине в два тура–до м.септември 2013г. ще се гласува за топ 20 на обектите, а до м.октомври–за топ 10. Резултатите, както и през 2012г., ще бъдат обявени официално на специална церемония.

50 обекта и съкровища, предложени от директорите на национални и регионални музеи, от дирекциите по култура в общините, историци и археолози участват в референдума за чудесата. Това са обекти с широк научен и обществен отзвук, създаващи предпоставки за развитие на културно-исторически туризъм.
В листата са предложени Провадия-Солницата, неолитната дама Тодорка от врачанското с. Оходен, която влиза в битка с конкурента си, открит край Димитровград.

Номинирани са уникалните стенописи в Александровската гробница, откритията в Старосел, Кози грамади, в тракийските светилища Перперикон и Татул. Във вота участват мощите на св.Йоан Кръстител, находките вкрепостите Акра, Урдовиза, Поморийската гробница и др.
Референдумът за Чудесата се провежда едновременно на сайта на Агенция "Стандарт" и на специализирания сайт "Чудесата на България".

Как да гласуваме:

1. Изберете своя фаворит от списъка.

2. Въведете имейла си.

3. Потвърдете вота си чрез имейла, който сте получили в пощенската си кутия, за да се отрази гласът ви в системата.