Над 300 проверени при спецакции по морето

Крими

03-08-2013, 09:40

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

200 командировани ченгета пазят летовниците в Сънито

За 4 дни са образувани 18 бързи полицейски производства за притежаване и търговия с наркотици

Над 300 лица, много увеселителни и питейни заведения, както и места с концентрация при извършването на криминални посегателства са проверени при спецакц

Общо 18 бързи полицейски производства са образувани през последните четири дни в резултат на проведената операция на територията на Слънчев бряг и централната част на Бургас.

"Констатирано е, че при престъпленията, свързани с притежаването и търговията с наркотични вещества, основния интерес е насочен освен към традиционните канабис и хероин, и към актуалните в последните месеци амфетамини и метамфетамини. Възрастовата граница на задържаните варира между 18 и 30 години, като почти половината са в групата до 25 години", съобщиха от полицията.

За притежаване на хероин е образувано и бързо полицейско производство срещу 31-годишен мъж от Варна. В ортфейла му  е открито хартиено пликче с дрогата. Това станало на 1 август при проверка от служители на бургаската жандармерия, които пазили реда на футболната среща между "Ботев" - Пловдив и "Щутгарт" - Германия.

В хода на операциите е направен опит да бъде подкупен полицейски екип, работещ на територията на Слънчев бряг. Това се случило в близост до хотелски комплекс "Иберостар". Служители от бургаската жандармерия спрели за проверка "Ауди А 3", с бургаска регистрация, управляван от 22-годишен помориец. 

За да не му бъде съставен акт и да се установи, че шофира в срока на лишаването от правоуправление, наложено му като административна санкция, младежът подхвърлил в служебния полицейски автомобил няколко сгънати банкноти на обща стойност 11 лв., което наложило задържането му за 24 часа образуването на бързо полицейско производство срещу него.

В резултат на работата на полицейските служители от Районно управление "Полиция" Несебър са установени и задържани извършителите на множество кражби на лично имущество, осъществени на територията на Несебър, Свети влас, Слънчев бряг и с. Равда. Това са четирима криминално проявени софиянци на възраст между 16 и 25 години.  Част от вещите – предмет на престъпленията са намерени и иззети, като цялостното документиране на престъпната дейност на задържаните софиянци продължава.

Извършител на множество кражби от хотели в Созопол, осъществени през оставени отворени или незаключени балконски врати е установен и в резултат на работата на полицаите от Първо Районно управление "Полиция" - Бургас, Районно управление "Полиция" - Созопол и служителите от Базовата научно-техническа лаборатория към ОДМВР – Бургас.

Първоначално 20-годишен мъж от с. Варненци, общ. Тутракан )с последен адрес в кв. Победа) е задържан заедно с двама свои съучастници от служителите за извършена кражба на  електрожен, два ъглошлайфа и четири монофазни удължители,  на стойност около 2 000 лв.. Вещите са задигнати от помещение на частна бургаска фирма, разположено на ул. "Индустриална" № 33. В последствие ченгетата констатирали, че младежът, в съучастие с 21- годишен бургазлия,и двамата криминално проявени, освен извършителите на кражба на два GSM-а, цифров фотоапарат и две чанти с дамски принадлежности от хотел "Хера" в Созопол, са осъществили и множество кражби от хотели в града.

В стаите на туристите двама бургазлии прониквали през оставени отворени или незаключени балконски врати. Срокът на задържането на двамата мъже е удължен с постановление на наблюдаващия прокурор до 72 часа, като предстои внасянето на искане за постоянна мярка за неотклонение. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на задържаните продължава от служители на Районно управление "Полиция" - Созопол.

Паралелно с операциите в Слънчев бряг и Бургас, работата на служителите от Районно управление "Полиция" - Приморско по отношение търговията с маркови стоки без съгласието на притежателя на лиценза за България, продължава – в рамките на седмица са проверени множество търговски обекта на територията на Китен, Приморско и прилежащите курортни селища. Иззети са спортни стоки и принадлежности от световно известни марки, търгувани без съответните разрешения.

Проверките за търговията с риба и рибни продукти на нерегламентирани за целта места, разположени в повечето случаи импровизирано на пътя от Приморско за Бургас, също продължават, като при установяване на нарушения, продукцията ще се конфискува, а нарушителят ще се санкционира по надлежния ред.

Като своебразен успех на служителите от Районно управление "Полиция" - Айтос може да се окачестви разкриването на подпалвача на навес с около 1 000 бали, разположен до стопанска постройка в с. Мъглен, общ. Айтос. 

Пожарът в имота на 37-годишен айтозлия възникнал около 2,10 часа на 31юли. Буквално за часове служителите на реда установили и задържани 18-годишен тийнейджър и 22-годишен мъж, и двамата от с. Мъглен. Констатирано е, че пряк извършител на палежа е тийнейджърът, който на 4 октомври м. г. подпалил и други бали слама, разположени в стопанския двор на възрастен мъж от с. Мъглен.

Второто досъдебно производство е възобновено, като са разпитани свидетели и е проведен следствен експеримент. Такива процесуално-следствени действия са предприети и за опожаряването на балите слама. Работата по случаите продължава от служители на Районно управление "Полиция" - Айтос.