7 от бандата за "мокри поръчки" остават в ареста

Крими

03-08-2013, 12:29

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Прокуратурате не поиска задържане на Вальо Бореца

Специализираният съд остави в ареста 7 от 11–те задържани от групата за "мокри поръчки", за които прокуратурата поиска най–тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", предаде БГНЕС.

Преди дни държавното обвинение и МВР обявиха, че е разбита група за убийства и грабежи. Мярката, която започна в ранната привечер около 20.30 часа следобед е продължила до рано тази сутрин. Съдия Емил Желев е чел определения до около 6.30 часа днес.

За четирима от групата съдът определил по–леки мерки за неотклонение. Двама от тях са пуснати под "домашен арест", а други двама с "парична гаранция". Какви ще са окончателните мерки за неотклонение обаче ще реши апелативния спецсъд, пред който мерките могат да се обжалват или протестират.

Прокуратурата поиска арест за Мартин Антов – обвинен като ръководител на групата, както за две убийства, три грабежа, две кражби и за незаконно притежаване на оръжие. Сред четиримата, за които прокуратурата не поиска вчера арест всъщност е и другият сочен за ръководител Валентин Янев – Вальо Бореца, който вече има присъда по друго обвинение.

Арест от прокуратурата поискаха още за Ангел Мечкаров, Валери Александров, Радослав Раденков, Иван Илиев, Симеон Николов, Николай Рангелов, Христо Христов, Николай Стойков, Димитър Георгиев и Жечо Белясин.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на съвместна пресконференция със заместник-главния прокурор и говорител на Върховна касационна прокуратура Борислав Сарафов съобщи, че е пресечена подготовка и извършване на побой и грабеж срещу бивш член на ръководството на Информационно обслужване и още едно лице, свързани с т. нар. "сделка за закупуване на ПОК "Доверие". Двамата ръководители на групата са Валентин Янев и Мартин Антов. Обвиненията, които са им повдигнати, са за това, че на 22 януари 2009 г., в София е убит Йордан Цонков - Джиджи, на 10 април в София е убит Кочо Михайлов, на 2 юни 2008 г. е извършен грабеж в Капитанци, област Видин, придружен с убийство на Цветан Панков. Обвинения има и за други грабежи и други престъпления. Повдигнато е обвинение на Мартин Антов за притежание на 2 автомата "Калашников". Има повдигнато и обвинение за приготовление на грабеж.

Валентин Янев-Бореца участвал лично и в две убийства. Разследващите знаят и кой е поръчителят, но все още не казват. Те имат данни за още убийства и тежки престъпления, които са извършени, но се събират още доказателства за тях. По делото има свидетелски показания и сътрудничещи свидетели – хора, които познават в детайли дейността на тази група и СРС-та. Сред веществените доказателства са - два автомата, една ловна пушка, боеприпаси, синя лампа и др. Има и свидетелски показания има и сътрудничещи свидетели. Мартин Антов е кикбоксьор, а Бореца се сочеше като мозъка на групата за отвличания "Наглите", той в момента е в затвора.