"София диша" за четвърта поредна година

Мисия София

04-08-2013, 10:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"София диша" започва утре, затварят ул. "Шишман"

С "екоморфози" и домашно приготвена храна започва фестивалът тази година

Едно от най-мащабните културни събития в столицата, фестивалът "София диша 2013" започва за четвърта поредна година. По традиция, всяка неделя на месец август ще се прекъсва автомобилният поток на една централна софийска улица, за да могат жителите да се насладят на културните събития в спокойната и приятна градска атмосфера.

Тази година събитието отново е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европесйка столица на културата 2019. То започва с традиционното затваряне на ул. "Иван Шишман", където фестивалът започва с еко темата "Екоморфози".

На 4-ти август от 16:00 до 22:00 часа, всички ще могат да се докоснат до пъстротата на културата и изкуството, съчетани с представянето на екологичния и био начин на живот в градски условия.

По време на първия ден от фестивала организаторите са подготвили куп интересни и полезни инициативи.

Кампанията на Европейската комисия "Екс-пушачите са неудържими" ще мотивира младите да откажат цигарите или да продължат да не пушат.

От Фондация "Българска Хранителна Банка" ще се проведе кампания за набиране на храни и средства, а посетителите ще могат да се присъединят като доброволци и симпатизанти в подкрепа на каузата на Българската хранителна банка. Доброволческият екип на Slow Food в България ще разположи свой кът, където ще представят вкусни и важни теми, свързани със съхраняване на биоразнообразието и кулинарните традиции и култура на българите. Същевременно, канят всеки желаещ да се включи в инициативата, като донесе домашно приготвена храна, която да сподели с гостите на "София диша".

Екипът на Био игри е подготвил редица изненади за най-малките посетители на "София диша". В тяхната "Транспортна работилница" децата и родителите ще се запознаят със замърсителите на околната среда, идващи от транспортната система и заедно ще имат задачата да открият нови начини на транспорт.

Екоморфозите на "София диша" няма да подминат артистичния дух.
Фестивалът "София диша" ще продължи и през следващите недели от месец август със "Словото зове" на ул. "Ангел Кънчев" на 11-ти, визуални изкуства с името "Ветрове от цветове" на ул. "Пиротска" на 18-ти и ще завърши на 25-ти август с "Песента на танца" на пешеходната част на бул. "Витоша". През месец септември ще се пренесе в големите столични квартали, разположени в периферията на града, като Кварт Фест.

Във връзка с провеждането на фестивала от Столична община съобщават за временна организация на движението в София. То ще е в сила на 4, 11 и 18 август.

Забранява се престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства, както следва: - От 08.00 до 23.00 часа на 04.08.2013 г. на ул. "Цар Шишман" между ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Аксаков".

От 08.00 до 23.00 часа на 11.08.2013 г. по ул. "Ангел Кънчев" между ул. "Солунска" и бул. "Патриарх Евтимий"; - пл. "Райко Даскалов".

От 08.00 до 23.00 часа на 18.08.2013 г. по ул. "Пиротска" между ул. "Георг Вашингтон" и бул. "Стефан Стамболов".

Забранява се влизането в двете посоки на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи събитието, от 08.00 до 23.00 часа на 04.08.2013 г. по: ул. "Ген. Гурко" между бул. "Васил Левски" и ул. "6-ти септември"; - ул. "Хаджи Димитър" между бул. "Васил Левски" и ул. "Цар Шишман"; - ул. „Славянска” между ул. „6-ти септември” и ул. "Цар Шишман”;

- ул. "Иван Вазов” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”;

- ул. "Юрий Венелин” между бул. "Васил Левски" и ул. "Цар Шишман”;

- ул. „Ген. Паренсов” между бул. "Васил Левски" и ул. "Цар Шишман".

От 08.00 до 23.00 часа на 11.08.2013 г. по:

- ул. "Уилям Гладстон” между ул. "Рачо Димчев" и ул. "Ангел Кънчев";

- ул. "Хан Аспарух" между ул. "Христо Белчев” и ул. "Ангел Кънчев";

- ул. "Неофит Рилски" между ул. "Г.С.Раковски" и ул. "Ангел Кънчев”;

- по ул. "Д-р Георги Вълкович";

- ул. "Петър Парчевич" между ул. "Христо Белчев" и ул. "Ангел Кънчев". 2.3.

От 08.00 до 23.00 часа на 18.08.2013 г. по:

- ул. "Георг Вашингтон" между бул. "Тодор Александров" и ул. "Пиротска";

- ул. "Княз Борис І" между бул. "Пиротска" и ул. "Екзарх Йосиф";

- ул. "Цар Самуил" между бул. "Тодор Александров" и ул. "Пиротска".