Планирайте отпуската си - бързо и ефективно

Животът

04-08-2013, 12:58

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Четири въпроса, чиито отговори ще ви помогнат, ако обмисляте да почивате в чужбина

Много хора отдавна вече са планирали къде ще прекарат лятната почивка. Други вече й се наслаждават. Но има и такава категория, които не могат да решат до последния момент. За тяхно успокоение - планирането на отпуската не е толкова лесна задача, особено ако става въпрос за пътуване в чужбина. Ето четири въпроса, чиито отговори може да ви послужат, за да планирате лятната си почивка и да се освободите по-скоро от бремето на тежките размисли и трудните решения във връзка с нея.

1. Къде ще пътуваме?

Ако нямате ясно определено желание за пътуване в някоя страна, но затова пък имате достатъчно пари, погледнете картата на света. Изберете си няколко места, които ви се струват интересни и преценете по какъв начин можете да стигнете дотам.

След като сте избрали страната, преценете какво ще бъде времето по време на вашия престой там. Има ли опасност да попаднете в сезона на дъждовете?

Следващата ви стъпка трябва да бъде търсене на информация за имунизациите, които трябва да ви бъдат направени за това пътуване.

При необходимост от виза, вие своевременно трябва да се погрижите за нейното издаване. Разберете колко време можете да останете в тази страна, в случай че ви се наложи.

2. Какво да правим?

Дори на един и същи курорт хората могат да се занимават с различни неща. Трябва само да сте наясно каква почивка предпочитате. Ако вашето любимо занимание е да лежите на плажа, вие не се нуждаете от особена подготовка. Но ако обичате да се запознавате с нови култури, да ходите на екскурзии и да разглеждате забележителности, вие трябва предварително да сте обмислили тези мероприятия. Разберете кои храмове, галерии и паметници на изкуството трябва задължително да посетите по време на вашия престой, има ли някакви планирани фестивали или концерти от световна величина, какви пешеходни разходки да си направите.

В Интернет можете да намерите безплатни карти и пътеводители за всяко кътче по света. Така че от вас се иска да положите минимум усилия и предварително да си организирате нещата.

3. Къде ще отседнем?

В зависимост от бюджета и личните предпочитания можете да нощувате на палатка или в спален чувал под открито тебе. Или в скромно хотелче. Или в луксозен апартамент. Днес всяка страна може да задоволи тези ваши претенции.

Но който и вариант да изберете, вие трябва да обмислите всички възможни проблеми. Ако ще почивате на палатка, трябва да съставите списък на всички необходими вещи. Не смятайте, че ще успеете да направите това за един ден. Със сигурност ще забравите нещо. Затова отделете една седмица и внимателно обмислете нещата, които могат да ви потрябват.

Ако ще отсядате в хотел, потърсете информация за него във форумите в Интернет. Снимките, които предлагат туроператорите или самият сайт на хотела, не винаги са достоверни.

4. С кого да пътуваме?

Сигурно се учудвате, че този въпрос е на последно място. Но нали все пак вие трябва да си починете? Ако сте решили да пътувате със свой приятел или познат, трябва да разберете какво е неговото разбиране за почивка. В противен случай ще ви се налага да правите безброй компромиси.

Ако предварително сте обмислили почивката си, а след това предлагате готовия вариант на приятели или роднини, има много по-голяма вероятност всичко да стане така, както сте планирали. В края на краищата поне веднъж в живота си бъдете егоисти и направете това, което ви харесва!

 

Източник tia.bg