Грешка! Егоистите не еволюират

Животът

04-08-2013, 13:16

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Изводът на учените е, че като постъпваш егоистично и подло, получаваш краткотрайно предимство, но в дългосрочен план ще изчезнеш

Еволюцията не е благосклонна към егоистичните хора, сочат резултатите от ново изследване. То оспорва досега разпространената теория, че за да оцелееш трябва да поставяш себе си на първо място, пише factor-news.net. С помощта на т.нар. игрова теория, учените са установили, че за да успее човек трябва да умее да се сработва.

Екип от Мичиганския университет е използвал модел на играта "затворническа дилема", при която двама заподозрени, разпитвани в отделни килии, трябва да решат дали да издадат другия. Ако го направят, ще са свободни, а опонентът им ще влезе в затвора за шест месеца. Това условие обаче се изпълнява само, ако другия заподозрян не проговори. Ако и двамата се издадат взаимно, ще получат по три месеца затвор, а в случай, че никой не предаде другия, ще лежат само месец.

От математическа гледна точка, най-добрата стратегия е никой да не сътрудничи. Но в този случай не се взима под внимание комуникацията, защото ако двамата задържани не са изолирани, ще могат да се договорят никой да не издава другия и ще излязат на свобода след месец. В изолация обаче изкушението е да предадат другия и да спасят себе си. Изводът на учените е, че като постъпваш егоистично и подло, получаваш краткотрайно предимство, но в дългосрочен план ще изчезнеш.