Щом има хора на улицата, има проблем, смята Пенчев

Омбудсманът има усещането, че умишлено се бави процесът за промяна на изборните правила

Уморих се вече да казвам какво е моето отношение към протестите, щом хората са на улицата 50 дни вече, значи има сериозен проблем и той трябва да бъде решен от управляващите и институциите.

Това каза пред БНР националният омбудсман Константин Пенчев. Той смята, че проблемите се задълбочават и "или ще ги лекуваме всички заедно, или ще стане нещо страшно – конфронтация, пълно разединение на обществото". Омбудсманът не вярвам, че "трябва да чакаме да мине лятото, да стане по-студено и хората да се приберат".

"Отчаяние, че има, има", заяви още той и се върна към проблемите на съдебната власт. "Какво правим с тази съдебна власт? Парламентът прие един безпрецедентен закон, с който отне права на съдебната власт, да решава конкретни казуси. Това е безпрецедентно и откровено противоконституционно, но никой не го атакува, защото имаше пълен консенсус в обществото, че Върховният административен съд прави безобразия."

"Какво значи това, ние признаваме за закон, че съдебната системата в страната прави безобразия и не може да й се има доверие, а какво правим после – не трябва ли да променим тази власт, не трябва ли да й имаме доверие?", попита омбудсманът.

Що се отнася до участието му в работата по изработването на Изборния кодекс, Константин Пенчев има усещането, че умишлено се бави процесът за промяна на изборните правила.

"Това за мен малко мами хората и техните очаквания, затова аз не желая да участвам", каза Пенчев. Той е категоричен, че ако "утре има избори, хората трябва да са сигурни, че могат да участват наравно с партийните кандидати".